Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος του μαστού: Xαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο

Καρκίνος του μαστού: Xαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο
Καρκίνος του μαστού: Oι μαύρες και οι ισπανόφωνες Αμερικανίδες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από εκείνες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, ανακάλυψαν ερευνητές.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον καρκίνο του μαστού, ειδικά μεταξύ των γυναικών που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην προστασία αυτών των ομάδων γυναικών από τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 25 Απριλίου στο περιοδικό Cancer. «Μαζί με προηγούμενες μελέτες για αυτό το θέμα, αυτό το άρθρο υποδηλώνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που αυτοπροσδιορίζονται ως Μαύρες, Αφροαμερικανίδες, Ισπανόφωνες ή Λατίνες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Katie. O’Brien, του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ.


«Επειδή οι γυναίκες που αναγνωρίζονται ως μέλη αυτών των ομάδων έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, κατά μέσο όρο, από τις μη ισπανόφωνες λευκές γυναίκες, θα μπορούσαν ενδεχομένως να λάβουν ενισχυμένα οφέλη για την υγεία από παρεμβάσεις που προωθούν την πρόσληψη βιταμίνης D», δήλωσε η O’Brien. «Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτές οι συσχετίσεις είναι πραγματικά αιτιολογικές και, εάν ναι, ποια επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο ωφέλιμα», πρόσθεσε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, αλλά λίγοι έχουν εξετάσει πώς η φυλή ή η εθνικότητα επηρεάζουν αυτή τη συσχέτιση. Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 290 μαύρες και 125 ισπανόφωνες γυναίκες που αργότερα ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού. Πήρε επίσης δείγματα από 1.010 μαύρες και 437 ισπανόφωνες γυναίκες που δεν εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Σε μια μέση παρακολούθηση εννέα ετών, οι γυναίκες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν 21% χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του μαστού ήταν ισχυρότερη μεταξύ των Ισπανόφωνων γυναικών, οι οποίες είχαν 48% χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού εάν είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Οι μαύρες γυναίκες είχαν 11% χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού εάν είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με τη μελέτη. Σημειώνεται ότι η έρευνα βρήκε μόνο μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της βιταμίνης D και του καρκίνου του μαστού.