Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και την προαγωγή της συνολικής υγείας. Μια παγκόσμια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο McMaster και το Population Research Health Institute (PHRI) στον Καναδά έριξε φως στη σημασία συγκεκριμένων τροφίμων για την επίτευξη μιας υγιεινής διατροφής και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Διατροφή και καρδιακές παθήσεις
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από πολυάριθμες μελέτες που αφορούσαν 245.000 άτομα σε 80 χώρες. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια βαθμολογία διατροφής με βάση τη μελέτη Prospective Urban and Rural Epidemiological (PURE) που διεξήγαγε το PHRI. Στόχος ήταν να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της υγείας σε διάφορες περιοχές και μεταξύ ατόμων με και χωρίς προηγούμενη καρδιακή νόσο.
Τα ευρήματα υπογράμμισαν τη σημασία της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων ολικής αλέσεως. Αυτά τα φυσικά και προστατευτικά τρόφιμα αναγνωρίστηκαν ως βασικά στοιχεία για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η μελέτη επικεντρώθηκε μοναδικά αποκλειστικά σε αυτά τα ευεργετικά τρόφιμα, σε αντίθεση με προηγούμενες βαθμολογίες διατροφής που συνδύαζαν επιβλαβή επεξεργασμένα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με προστατευτικά τρόφιμα.
Ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, το μέτρο τονίστηκε ως κρίσιμος παράγοντας στην κατανάλωση φυσικών τροφίμων. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι μέτριες ποσότητες ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων ολικής αλέσεως συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Σημειώθηκε επίσης ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένων κρεάτων με μέτρο θα μπορούσε να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα για την υγεία.
Το 2019, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για περίπου 18 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 32% όλων των θανάτων. Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν υπεύθυνα για το 85% περίπου αυτών των θανάτων. Η συνιστώμενη βαθμολογία υγιεινής διατροφής προτείνει την ενσωμάτωση δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών, μιας μερίδας ξηρών καρπών, δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων, τριών έως τεσσάρων εβδομαδιαίων μερίδων οσπρίων και δύο έως τριών μερίδων ψαριών στα καθημερινά γεύματα. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα μη επεξεργασμένα κρέατα ή πουλερικά μπορούν να αντικατασταθούν αναλόγως.
Η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει αυτές τις ευεργετικές τροφές μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στην προώθηση της συνολικής ευεξίας. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης μιας ποικιλίας φυσικών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων σε κατάλληλες μερίδες για τη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος και τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.