Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο McMaster διαπίστωσε ότι ο καφές λιπώδης ιστός (BAT) είναι λιγότερο ενεργός στα αγόρια με παχυσαρκία σε σύγκριση με τα αγόρια με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Η ανώτερη συγγραφέας Katherine Morrison είπε ότι το BAT, γνωστό και ως καφέ λίπος, βοηθά το σώμα να κάψει κανονικό λίπος και ενεργοποιείται από το κρύο, αλλά η ερευνητική της ομάδα παρατήρησε μειωμένη δραστηριότητα BAT στα αγόρια με παχυσαρκία ως απόκριση σε ένα κρύο ερέθισμα.
Οι ερευνητές του McMaster’s Center for Metabolism, Obesity and Diabetes Research πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για τη μέτρηση της δραστηριότητας των ΒΔΤ σε 26 αγόρια ηλικίας μεταξύ 8 και 10 ετών. Μελέτησαν τον ιστό ΒΑΤ στον λαιμό πριν και μετά από μία ώρα έκθεσης σε σετ κρύας στολής σε θερμοκρασία 18 βαθμών Κελσίου. Το δείγμα ασθενών περιελάμβανε 13 αγόρια με φυσιολογικό ΔΜΣ και ισάριθμα πάλι με παχυσαρκία, στην πρώτη μελέτη αυτού του είδους σε παιδιά. “Η υπόσχεση αυτής της μελέτης είναι ότι εάν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη ΒΔΤ και πώς να μιμούμαστε ή να διεγείρουμε τις επιπτώσεις της, μπορεί να μας προσφέρει νέες θεραπείες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας”, δήλωσε ο Morrison, καθηγητής στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου και παιδίατρος στο McMaster. Νοσοκομείο Παίδων.
“Πέρα από το να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βελτιώσουν τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και τον ύπνο τους, έχουμε λίγες θεραπείες για να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους εφήβους με παχυσαρκία. Υπάρχουν νέα φάρμακα που μειώνουν την όρεξη που χρησιμοποιούνται σε ορισμένους εφήβους. Η διερεύνηση της δραστηριότητας ΒΔΤ αφήνει την ελπίδα ανάπτυξης μιας νέας τάξης των φαρμάκων που αυξάνουν την ποσότητα της ενέργειας που καίτε”. Ωστόσο, ο Morrison είπε ότι είναι ακόμα άγνωστο εάν η έλλειψη δραστηριότητας ΒΔΤ προκαλεί παχυσαρκία ή εάν η πάθηση απλώς βλάπτει την ικανότητα του καφέ λίπους να καίει ενέργεια.
Είπε ότι τα νεογέννητα μωρά έχουν μεγάλες ποσότητες ΒΔΤ, αλλά μειώνεται σταθερά κατά την παιδική ηλικία, έτσι ώστε στην ενήλικη ζωή να υπάρχει κυρίως μόνο στην περιοχή του λαιμού. Ο λόγος για τη μείωση των επιπέδων καφέ λίπους στα παιδιά παραμένει άγνωστος. Η Morrison είπε ότι η ομάδα της χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες για να μετρήσει τη δραστηριότητα των ΒΔΤ, καθώς δεν εκθέτει τα αγόρια σε ιονίζουσα ακτινοβολία, σε αντίθεση με τις τομογραφίες αξονικής τομογραφίας ή PET. Αυτός ο πιθανός κίνδυνος για την ασφάλεια έχει εμποδίσει την έρευνα σε παιδιά μέχρι τώρα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Diabetes.