Σε μια σημαντική ανακάλυψη ισχυρίζονται ότι προέβησαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον-Σεν Λιούις σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην μελέτη τους που δημοσίευσαν στο εξειδικευμένο περιοδικό για έρευνα πάνω στα λιπίδια «Journal of Lipid Research».
Κάνουν λόγο πιο συγκεκριμένα για την ύπαρξη μιας έκτης αίσθησης στη γεύση άγνωστη μέχρι τώρα, η οποία σχετίζεται με τον τρόπο που η γλώσσα μας αναγνωρίζει το λίπος της διατροφής. Μέχρι πρότινος βλέπετε οι επιστήμονες πίστευαν πως η ανθρώπινη γλώσσα μπορεί να ανιχνεύει τέσσερις βασικές γεύσεις: το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό και το πικρό, ενώ λίγο αργότερα ανακάλυψαν και μια πέμπτη, το πικάντικο.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες ωστόσο, επισημαίνουν ότι εντόπισαν ένα χημικό υποδοχέα (πρωτεΐνη) στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, ο οποίος αναγνωρίζει το λίπος και τα διάφορα μόριά του ενώ υποστηρίζουν παράλληλα πως η σχετική γευστική ευαισθησία ποικίλει από άτομο σε άτομο.
Το συγκεκριμένο γεγονός λοιπόν ενδέχεται βάση των συμπερασμάτων τους να εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν ευκολότερα τροφές με λίπος, καθώς δεν έχουν την ίδια γευστική επίγνωση ότι τρώνε λιπαρά φαγητά.
Οι ερευνητές ευελπιστούν μάλιστα πως η συγκεκριμένη τους ανακάλυψή, θα συμβάλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.