Οι ηλικιωμένοι που ζουν με διατροφική ανασφάλεια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υποσιτισμό, κατάθλιψη και σωματικούς περιορισμούς που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής τους. Το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας (SNAP) είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα διατροφικής βοήθειας που χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδία στις Ηνωμένες Πολιτείες και η έρευνα έχει δείξει ότι το SNAP έχει μειώσει την πείνα και την επισιτιστική ανασφάλεια στον γενικό πληθυσμό.
Ωστόσο, λίγα στοιχεία είναι διαθέσιμα για το πώς το SNAP μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Για να γεφυρώσει αυτό το χάσμα γνώσης, ο Muzi Na, επίκουρος καθηγητής διατροφικών επιστημών στο Penn State, οδήγησε μια ομάδα ερευνητών που διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της διατροφικής ανασφάλειας, του SNAP και της γνωστικής έκπτωσης. Διαπίστωσαν ότι η επάρκεια τροφής και η συμμετοχή στο SNAP μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από την επιταχυνόμενη γνωστική έκπτωση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Σε ένα νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.578 ηλικιωμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη National Health and Aging Trends Study, 2012-20. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις εμπειρίες τους με την επισιτιστική ανασφάλεια και ταξινομήθηκαν ως επαρκής ή ανεπαρκής τροφή. Η κατάσταση SNAP ορίστηκε ως συμμετέχοντες στο SNAP, μη συμμετέχοντες κατάλληλοι για SNAP και μη συμμετέχοντες μη επιλέξιμοι για SNAP. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με ανασφάλεια τροφής εμφάνισαν γνωστικές εκπτώσεις πιο γρήγορα από τους συνομηλίκους τους με ασφάλεια.
Οι ερευνητές εντόπισαν διαφορετικές τροχιές γνωστικής έκπτωσης χρησιμοποιώντας την κατάσταση τροφικής ανεπάρκειας ή την κατάσταση SNAP. Τα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης ήταν παρόμοια στους συμμετέχοντες στο SNAP και στους μη επιλέξιμους για SNAP, και οι δύο ήταν πιο αργοί από το ποσοστό των μη συμμετεχόντων που ήταν επιλέξιμοι για SNAP. Το μεγαλύτερο ποσοστό γνωστικής έκπτωσης που παρατηρήθηκε στην ομάδα με ανασφάλεια τροφίμων ισοδυναμούσε με 3,8 χρόνια μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό γνωστικής έκπτωσης που παρατηρήθηκε στην ομάδα μη συμμετεχόντων που ήταν επιλέξιμη για SNAP ισοδυναμούσε με 4,5 χρόνια μεγαλύτερη.