Η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους, στην παχυσαρκία, στον διαβήτη τύπου 2 και στις καρδιακές παθήσεις, αλλά και τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι ασφαλή. Η γοητεία των επιλογών χαμηλών θερμίδων ή μηδενικών θερμίδων μπορεί να αρέσει σε άτομα που έχουν καλή φυσική κατάσταση και σε όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος. Αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την υψηλότερη πρόσληψή τους. Ο Δρ Charit Bhograj, Επεμβατικός Καρδιολόγος και Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Tricog Health, θέλει να ενημερώσει τους ανθρώπους σχετικά με τις ανησυχίες γύρω από τα τεχνητά γλυκαντικά και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία της καρδιάς.
Ο Δρ Bhograj ενημερώνει ότι ο ΠΟΥ εξέδωσε πρόσφατα μια ισχυρή προειδοποίηση για τα τεχνητά γλυκαντικά και τον κίνδυνο καρκίνου που προκύπτει από παρατεταμένη χρήση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η κατανάλωση αυτών των παραγόντων ενέχει 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και Μια πρόσφατη δημοσίευση στο Nature Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ερυθριτόλη, που διατίθεται στο εμπόριο ως «φυσικό» ή οργανικό γλυκαντικό, αυξάνει την πιθανότητα θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς αλλάζοντας τη συμπεριφορά των αιμοπεταλίων που τα προκαλούν. Όταν τα υγιή άτομα έπιναν αυτό το γλυκαντικό, τα επίπεδα στο αίμα αυξήθηκαν 1000 φορές και παρέμειναν υψηλά για αρκετές ημέρες. Ο Δρ Bhograj προτείνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να διερευνήσουν εναλλακτικές μεθόδους μείωσης της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων, όπως η επιλογή τροφών με φυσικά σάκχαρα όπως τα φρούτα ή η επιλογή τροφών και ποτών χωρίς ζάχαρη. Τα άτομα θα πρέπει να μειώσουν τη συνολική τους γλυκύτητα στις διατροφικές τους επιλογές από το πρώιμο στάδιο της ζωής τους για να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία, προσθέτει.
Επαινώντας το TheHealthSite για την επισήμανση αυτού του ζητήματος υγείας, ο Δρ Bhograj λέει: «Οι ιστορίες των μέσων όπως αυτές μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση της ευαισθητοποίησης και στην εκπαίδευση των ανθρώπων ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και κάθε κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών θα πρέπει να αποφεύγεται , ειδικά για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. “Η προώθηση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει ολόκληρα τρόφιμα και λαχανικά με παράλληλη μείωση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας της καρδιάς. Οι φυσικές εναλλακτικές όπως τα φρούτα και οι χουρμάδες είναι πιο υγιεινές και ασφαλείς από τα τεχνητά γλυκαντικά.”
Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η στέβια προωθούνται ως πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις στη ζάχαρη. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε πει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού λίπους και ότι θα μπορούσαν να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.