Επιστημονικά Νέα

Φλεγμονή: Κοινή βαφή τροφίμων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Φλεγμονή: Κοινή βαφή τροφίμων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
Φλεγμονή: Η κατανάλωση της χρωστικής επηρεάζει ορισμένες αλλεργίες, διαταραχές του ανοσοποιητικού και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων, ένα κοινό συστατικό σε καραμέλες και αναψυκτικά, μπορεί να αποτελέσει πιθανό έναυσμα για φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (IBDs), όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο McMaster που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications διεξήχθη χρησιμοποιώντας πειραματικά ζωικά μοντέλα IBDs.


Διαπιστώθηκε ότι η συνεχής έκθεση στη βαφή Allura Red AC βλάπτει την υγεία του εντέρου και προάγει τη φλεγμονή. Η βαφή διαταράσσει άμεσα τη λειτουργία του φραγμού του εντέρου και αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης, μιας ορμόνης/νευροδιαβιβαστή που βρίσκεται στο έντερο, η οποία στη συνέχεια μεταβάλλει τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου, οδηγώντας σε αυξημένη ευαισθησία στην κολίτιδα.

«Αυτό που βρήκαμε είναι εντυπωσιακό και ανησυχητικό, καθώς αυτή η κοινή συνθετική χρωστική τροφίμων είναι ένα πιθανό διατροφικό έναυσμα για ΙΦΝΕ. Αυτή η έρευνα είναι μια σημαντική πρόοδος στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις πιθανές βλάβες των βαφών τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά», δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου McMaster Waliul Khan. Το Allura Red, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως FD&C Red 40 και Food Red 17, χρησιμοποιείται για να προσθέσει χρώμα και υφή στα τρόφιμα, συχνά για να προσελκύσει τα παιδιά.

«Η βιβλιογραφία προτείνει ότι η κατανάλωση του Allura Red επηρεάζει επίσης ορισμένες αλλεργίες, διαταραχές του ανοσοποιητικού και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας», πρόσθεσε ο Khan.

Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου;

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι ένας όρος που περιγράφει καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα. Οι πιο συχνές IBD είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Υπολογίζεται ότι 3,1 εκατομμύρια ενήλικες (1,3%) στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με IBD. Η ελκώδης κολίτιδα περιλαμβάνει φλεγμονή και έλκη κατά μήκος της επένδυσης του παχέος εντέρου και του ορθού, ενώ η νόσος του Crohn προσβάλλει συχνότερα το λεπτό έντερο. Οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί τις φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου.

Μια πιθανή αιτία είναι μια άτυπη ανοσοαπόκριση σε εισβάλλοντα ιό ή βακτήριο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει επίσης να επιτίθεται στα κύτταρα του πεπτικού σωλήνα. Οι γονιδιακές μεταλλάξεις και η κληρονομικότητα έχουν επίσης συνδεθεί με ΙΦΝΕ. Ο Khan από το Πανεπιστήμιο McMaster λέει ότι ένα από τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα για ΙΦΝΕ είναι η τυπική δυτική διατροφή, η οποία περιέχει επεξεργασμένα λίπη, κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, ζάχαρη και έλλειψη φυτικών ινών. Στη δυτική διατροφή, τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν επίσης πολλά πρόσθετα και βαφές.

Τα συμπτώματα της IBD μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Κούραση
  • Κοιλιακός πόνος και κράμπες
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Μειωμένη όρεξη
  • Απώλεια βάρους
  • Μερικά άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με ΙΦΝΕ είναι ερυθρότητα ή πόνος στα μάτια, πληγές στο στόμα και πρησμένες και επώδυνες αρθρώσεις.

 

Οι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο είναι η ηλικία κάτω των 30 ετών, το λευκό, το οικογενειακό ιστορικό ΙΦΝΕ, το κάπνισμα τσιγάρων και η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Δεν υπάρχει θεραπεία για το IBD, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα, συγκεκριμένες δίαιτες και αλλαγές στον τρόπο ζωής.