Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από το European Heart Journal, βρέθηκε ότι τα άτομα που πρόσθεσαν αλάτι στο φαγητό τους διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 28 τοις εκατό σε σύγκριση με άτομα που δεν χρησιμοποιούν επιπλέον αλάτι. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες έχουν υψηλότερο αντίκτυπο του αλατιού στην υγεία τους, αφού οι άνδρες που ήταν 50 ετών και πρόσθεταν αλάτι στο φαγητό τους τείνουν να συντομεύουν τη ζωή τους κατά 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο. Από την άλλη, οι γυναίκες της ίδιας ηλικίας μείωσαν τη ζωή τους κατά 2,28 χρόνια περίπου, αν πρόσθεταν επιπλέον αλάτι.
Η μελέτη συνέκρινε τις δίαιτες 500.000 ατόμων. Σαφώς, η πρόσληψη νατρίου συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο θνησιμότητας και το προσδόκιμο υγιούς ζωής. «Τα αποτελέσματα σχετικά με την πρόωρη θνησιμότητα που σχετίζεται με την αιτία δείχνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία που σχετίζεται με τη συχνότερη προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα θα μπορούσε να αποδοθεί εν μέρει σε καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα λόγω καρκίνου», ανέφερε η μελέτη.
Πώς λοιπόν θα μειώσετε την πρόσληψη αλατιού;
Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να προσθέτουμε άφθονες ποσότητες αλατιού στη διατροφή μας χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι απλώς συσσωρεύουμε νάτριο στο σώμα μας. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού . Παραθέτουμε μερικά από αυτά εδώ:
1. Μην προσθέτετε υπερβολικό αλάτι όσο μαγειρεύετε το φαγητό σας.
2. Φροντίστε να μετράτε πάντα το αλάτι πριν το προσθέσετε στο φαγητό. Απλώς κάντε μια εκτίμηση και πασπαλίστε την. Θα σας βοηθήσει επίσης να λάβετε υπόψη σας πόση ποσότητα καταναλώνετε την ημέρα.
3. Μην τοποθετείτε ποτέ μια αλατιέρα στο τραπέζι στο οποίο τρώτε φαγητό γιατί θα βοηθήσει στη μείωση του πειρασμού.
4. Είτε πρόκειται για αλμυρά σνακ είτε για φαγητά όπως τουρσιά, παπάδες και πατατάκια, απλώς περιορίστε την κατανάλωσή τους.
5. Προσπαθήστε να έχετε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Θα σας βοηθήσει στον έλεγχο της πρόσληψης αλατιού σας . Στην πραγματικότητα, έχετε μια τεχνογνωσία στις ετικέτες θρεπτικής αξίας, ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε και στη συνέχεια να αγοράσετε τρόφιμα.
6. Επιλέξτε μόνο φρέσκα, μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα επειδή τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο λόγω της παρουσίας συντηρητικών.
7. Τα καρυκεύματα όπως η μαγειρική σόδα, οι σάλτσες, το κέτσαπ και το επεξεργασμένο τυρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, αυξάνοντας έτσι την πρόσληψη νατρίου εάν τα προσθέσετε στα φαγητά σας.
8. Παραλείψτε το αλάτι και χρησιμοποιήστε λεμόνι, μπαχαρικά και άλλα καρυκεύματα για να προσθέσετε στη γεύση του φαγητού σας. Έτσι δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού. Οι γευστικοί σας κάλυκες θα συνηθίσουν τελικά να τρώτε τροφές ή γεύματα με χαμηλό αλάτι επειδή είναι επίκτητο και μεταβλητό. Επιπλέον, θα οδηγούσε σε μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή στο μέλλον.