Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μεταξύ των εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ENDO 2022, την ετήσια συνάντηση της Endocrine Society στην Ατλάντα. Η μείωση της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού μεταξύ των εφήβων σημειώθηκε στον απόηχο πολλών πρωτοφανών αλλαγών που επέφερε η πανδημία, όπως το κλείσιμο των σχολείων, οι κοινωνικοί περιορισμοί και η στροφή στην εργασία από το σπίτι, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Maria Balhara του Broward College στο Davie.
“Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων από τους εφήβους έχει μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της COVID-19”, είπε. “Επιπλέον, η μείωση ήταν διατηρήσιμη και συνέχισε την πτωτική της τάση ακόμη και μετά τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας”. Τα ενεργειακά ποτά, τα πατατάκια, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και οι καραμέλες θεωρούνται εξαιρετικά επεξεργασμένα και συνδέονται ευρέως με την αυξανόμενη παχυσαρκία και τη διεύρυνση της μέσης, σημείωσε ο Balhara. Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι η πρόσληψη υπερεπεξεργασμένης τροφής αποτελεί πλέον το 67% της διατροφής των εφήβων.
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από 452 συμμετέχοντες ηλικίας 13 έως 19 ετών στη μελέτη Processed Intake Evaluation (PIE). Η μελέτη διαπίστωσε ότι μετά την εισαγωγή των περιορισμών για τον COVID-19, ο μέσος όρος κατανάλωσης τροφίμων των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά σχεδόν 6% και συνέχισε να μειώνεται καθώς οι περιορισμοί της COVID-19 χαλάρωσαν αργότερα. Τώρα είναι σχεδόν 14% κάτω από το επίπεδο που ήταν πριν από την έναρξη της πανδημίας.
Η μελέτη PIE θα εγγράψει τελικά 1.800 συμμετέχοντες και οι ερευνητές θα αξιολογήσουν την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων σε αυτή τη μεγαλύτερη ομάδα. “Τα πρώτα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα και ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση των διατροφικών και συμπεριφορικών προγραμμάτων που στοχεύουν στον περιορισμό της επιδημίας της παχυσαρκίας”, είπε ο Balhara.