Τώρα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρασκευάσετε άλλο ένα φλιτζάνι τσάι. Οι ερευνητές που μελέτησαν την επίδραση του τσαγιού διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων φλιτζανιών μαύρου, πράσινου ή oolong τσάι κάθε μέρα συνδέθηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.
Το τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
«Τα αποτελέσματά μας είναι συναρπαστικά γιατί υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάτι τόσο απλό όσο να πίνουν τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα για να μειώσουν δυνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Xiaying Li, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γουχάν. Κίνα. Η ομάδα του Λι έκανε μια μετα-ανάλυση 19 μελετών που περιελάμβαναν περισσότερους από 1 εκατομμύριο ενήλικες από οκτώ χώρες. Πρώτον, μελέτησαν σχεδόν 5.200 ενήλικες χωρίς ιστορικό διαβήτη τύπου 2 και μέση ηλικία 42 ετών, οι οποίοι προσλήφθηκαν το 1997 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2009 στην China Health and Nutrition Survey.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη απάντησαν σε ερωτηματολόγια συχνότητας φαγητού και ποτού και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Περίπου το 46% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έπιναν τσάι. Περίπου το 10% (522 άτομα) ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 μέχρι το τέλος της μελέτης. Οι ερευνητές προσαρμόστηκαν για γνωστές συνδέσεις με τον διαβήτη, διαπιστώνοντας ότι σε αυτή τη μελέτη τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για όσους πίνουν τσάι και εκείνους που δεν έπιναν τσάι.
Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα έκανε μια συστηματική ανασκόπηση όλων των μελετών που διερεύνησαν την κατανάλωση τσαγιού και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Η ομάδα εξέτασε τρεις τύπους τσαγιού και τη συχνότητα των φλιτζανιών, συμπεριλαμβανομένων λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα, ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα και τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα. Εξέτασαν επίσης το φύλο και εάν οι συμμετέχοντες βρίσκονταν στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ασία. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με κάθε φλιτζάνι που καταναλώνουν, όσοι πίνουν τσάι μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 1%. Σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν τσάι, οι ενήλικες που έπιναν ένα έως τρία φλιτζάνια ημερησίως μείωσαν τον κίνδυνο κατά 4%. Όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο κατά 17%. Αυτό συνέβη ανεξάρτητα από την τοποθεσία, το φύλο ή τον τύπο του τσαγιού.
Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Στοκχόλμη. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές. «Ενώ χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της ακριβούς δοσολογίας και των μηχανισμών πίσω από αυτές τις παρατηρήσεις, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού είναι ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αλλά μόνο σε υψηλές δόσεις (τουλάχιστον 4 φλιτζάνια την ημέρα). ” είπε ο Λι σε δελτίο τύπου της συνάντησης.
«Είναι πιθανό συγκεκριμένα συστατικά του τσαγιού, όπως οι πολυφαινόλες, να μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά μπορεί να χρειαστεί επαρκής ποσότητα αυτών των βιοδραστικών ενώσεων για να είναι αποτελεσματική. Μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί δεν βρήκαμε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και της Ο διαβήτης τύπου 2 στη μελέτη κοόρτης μας, επειδή δεν εξετάσαμε την υψηλότερη κατανάλωση τσαγιού», πρόσθεσε ο Λι. Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν τη στήριξη σε αυτοαναφορές για τις ποσότητες τσαγιού που καταναλώθηκε. Είναι επίσης πιθανό ότι άλλοι τρόποι ζωής ή φυσιολογικοί παράγοντες επηρέασαν τα αποτελέσματα.