Όλοι γνωρίζουμε αυτό το σενάριο. Ακολουθήσατε μια υγιεινή διατροφή μέχρι που το Σαββατοκύριακο ξεκινάει. Γεύματα έξω, λιπαρά τηγανητά, δείπνα σε πακέτο. Τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία αρκεί να τρώτε υγιεινά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σωστά; Μια μελέτη του UNSW Sydney, που δημοσιεύτηκε στο Molecular Nutrition and Food Research, δείχνει ότι οι συχνές εναλλαγές μεταξύ μιας υγιεινής και ανθυγιεινής διατροφής επηρεάζουν τη χωρική μνήμη. Την έρευνα ανέλαβαν ο Δρ Mike Kendig και η καθηγήτρια Margaret Morris, Επικεφαλής Φαρμακολογίας στο UNSW Medicine & Health.
Αυτή η έρευνα είναι σημαντική καθώς τα πρόχειρα τρόφιμα αποτελούν κεντρικό μέρος της σύγχρονης δίαιτας, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν τα τρώμε στο 100% του χρόνου. Οι άνθρωποι συχνά συμμετέχουν σε «εναλλαγές δίαιτας», εναλλάσσοντας περιόδους υγιεινής και ανθυγιεινής διατροφής. Ένα κοινό μοτίβο είναι η υιοθέτηση μιας κακής ποιότητας διατροφής τα Σαββατοκύριακα.
Η ανθυγιεινή διατροφή βλάπτει τη μνήμη
Σε αυτή τη μελέτη, ενήλικοι αρσενικοί αρουραίοι εκτέθηκαν σε μια υγιεινή διατροφή με τυπική τροφή για αρουραίους. Μερικοί αρουραίοι εκτέθηκαν επίσης σε 16 ημέρες ανθυγιεινής δίαιτας «καφετέριας», αποτελούμενη από τυπική τροφή και επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτές οι 16 ημέρες ανθυγιεινής διατροφής έγιναν σε ένα τέντωμα ή χωρίστηκαν σε μικρότερους ή μεγαλύτερους «κύκλους».
Οι αρουραίοι που εκτέθηκαν στις παραλλαγές της ανθυγιεινής διατροφής είχαν πιο κακή απόδοση σε τεστ χωρικής μνήμης, όπου έπρεπε να θυμούνται την τοποθέτηση των αντικειμένων. Η εξασθένηση της μνήμης ήταν πιο αισθητή για τους αρουραίους που ακολούθησαν τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη για περισσότερες συνεχόμενες ημέρες – με άλλα λόγια, μεγαλύτερους κύκλους ανθυγιεινής διατροφής.
Η ανθυγιεινή διατροφή οδήγησε επίσης σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό περιλάμβανε λιγότερη ποικιλία στα είδη μικροβίων που υπάρχουν, υψηλότερα επίπεδα «κακών» βακτηρίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και χαμηλότερα επίπεδα «καλών» βακτηρίων που σχετίζονται με τον έλεγχο του βάρους. Αυτά τα αποτελέσματα έγιναν πιο σοβαρά με μεγαλύτερους κύκλους ανθυγιεινής διατροφής.
Όλοι οι αρουραίοι που τρέφονταν με ανθυγιεινή διατροφή κέρδισαν περισσότερο βάρος από τους μάρτυρες που τρέφονταν με την υγιεινή διατροφή μέχρι το τέλος του πειράματος. Ωστόσο, η διάρκεια του «ανθυγιεινού κύκλου» είχε μικρό αντίκτυπο. Με άλλα λόγια, οι επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία και στο μικροβίωμα του εντέρου φάνηκαν να είναι ανεξάρτητες από την αύξηση βάρους.
Σχέσεις μεταξύ διατροφής και γνώσης
Γιατί λοιπόν η ανθυγιεινή διατροφή επηρέασε τη μνήμη των αρουραίων; Είναι πιθανό να παίζουν διάφοροι παράγοντες — ένας είναι το μικροβίωμα του εντέρου. “Οι αναλύσεις μας έδειξαν ότι τα επίπεδα δύο βακτηρίων συσχετίζονται με την έκταση της εξασθένησης της μνήμης. Αυτό υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ των επιπτώσεων της δίαιτας στη γνωστική λειτουργία και της μικροχλωρίδας”, δήλωσε ο Δρ Κέντιγκ, ο οποίος ανέλαβε αυτήν την έρευνα στο UNSW και τώρα ερευνά. διατροφή και γνώση στη Σχολή Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.
Ο καθηγητής Morris πρόσθεσε, “Γνωρίζουμε ότι το έντερο είναι πολύ συνδεδεμένο με τον εγκέφαλό μας. Οι αλλαγές στο μικροβίωμα ως απόκριση στη διατροφή μας μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά μας.” Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι μια ανθυγιεινή διατροφή συμβάλλει στη φλεγμονή στο σώμα. «Στους ανθρώπους γνωρίζουμε ότι μια δίαιτα που αυξάνει τη φλεγμονή φαίνεται να είναι λιγότερο ωφέλιμη για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας», είπε ο καθηγητής Morris.
«Και στο παρελθόν, δείξαμε σε αρουραίους ότι αυτά τα γνωστικά ελλείμματα συσχετίζονται στην πραγματικότητα με τη φλεγμονή στον εγκέφαλο». Η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών μπορεί επίσης να επηρεάσει άμεσα τη δομή του εγκεφάλου. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να μειώσει το μέγεθος και τη λειτουργία μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος, η οποία είναι απαραίτητη για τη μάθηση και τη μνήμη.
Διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καταλάβουμε ακριβώς γιατί η δίαιτα ποδηλασία επηρέασε τη μνήμη των αρουραίων και πόσο καλά μεταφράζεται αυτό στους ανθρώπους. Ωστόσο, ο καθηγητής Morris είπε ότι το βασικό στοιχείο είναι ότι ακόμη και οι ανεπαίσθητες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη και τη μνήμη μας. Οι τακτικές, μεγάλες παρατάσεις υγιεινής διατροφής είναι πιθανώς σημαντικές για τη γνωστικότητά μας.
«Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η εργασία είναι κρίσιμη για να μας κάνει να σκεφτούμε τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας μέχρι τα βαθιά γεράματα», είπε ο καθηγητής Morris. «Αν μπορούμε να διατηρήσουμε μια υγιεινή διατροφή –όπως η μεσογειακή διατροφή με υψηλή ποικιλομορφία, φρούτα, λαχανικά, χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, καλές πρωτεΐνες– έχουμε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουμε τη γνωστικότητά μας».