Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι και όχι στο πλυντήριο μπορεί να προστατεύει τα παιδιά από τις αλλεργίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η σχετική θεωρία πίσω από τη μελέτη, που είναι γνωστή ως «υγιεινή υπόθεση», πρεσβεύει ότι στα παιδιά που μεγαλώνουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναπτύσσεται ομαλά και γίνεται υπερευαίσθητο, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας.
Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Pediatrics», σουηδοί επιστήμονες εξέτασαν εάν ορισμένες συνήθειες που εκθέτουν τα παιδιά σε βακτήρια νωρίς στη ζωή μπορούν να τα προστατεύουν μακροπρόθεσμα από τις αλλεργίες.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν σχεδόν 1.000 μικρά παιδιά και τους γονείς τους από την πόλη Γκέτεμποργκ, καταγράφοντας συμπεριφορές όπως η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων (λ.χ. αβγών, κρέατος, μη παστεριωμένου γάλακτος) απευθείας από τις φάρμες, η κατανάλωση παστεριωμένων προϊόντων και το αν οι γονείς έπλεναν τα πιάτα στο χέρι ή στο πλυντήριο.
Στη συνέχεια εξέτασαν αν τα παιδιά έπασχαν από αλλεργικά προβλήματα, όπως άσθμα, έκζεμα και αλλεργική ρινίτιδα.
Οπως διαπίστωσαν, τα παιδιά που είχαν μεγαλώσει σε σπίτια όπου τα πιάτα πλένονταν στο χέρι είχαν τις μισές αλλεργίες από εκείνα που έτρωγαν στα αποστειρωμένα σκεύη του πλυντηρίου πιάτων, ανεξάρτητα από το πού αγόραζαν οι γονείς το φαγητό τους.
Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος, έσπευσε να επισημάνει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπιλ Χέσελμαρ, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.
Είναι, όμως, πιθανό αυτή η απλή διαφορά να εκθέτει τα παιδιά σε αθώα βακτήρια που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους, πρόσθεσε.
«Το εύρημά μας ήταν απρόσμενο και πολύ ενδιαφέρον, αλλά θα πρέπει να το επαληθεύσουμε σε μεγαλύτερες ομάδες παιδιών και βεβαίως να βρούμε πού οφείλεται» κατέληξε.