Επιστημονικά Νέα

Αύξηση αυτοάνοσων: Γιατί αυξάνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα; 

Αύξηση αυτοάνοσων: Γιατί αυξάνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα; 
Αύξηση αυτοάνοσων: Οι δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να συμβάλουν σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού. Ομοίως, το χρόνιο στρες μπορεί να διαταράξει τις ορμονικές ισορροπίες και τις ανοσολογικές αποκρίσεις.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων τις τελευταίες δεκαετίες είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αποδίδεται σε πολλούς αλληλένδετους παράγοντες. Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στα κύτταρα του ίδιου του σώματος, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Αρκετοί βασικοί παράγοντες συμβάλλουν στην παρατηρούμενη αύξηση.


1. Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Το σύγχρονο περιβάλλον έχει αλλάξει σημαντικά, με αυξημένη έκθεση σε ρύπους, χημικές ουσίες και διατροφικές τροποποιήσεις. Η «υπόθεση υγιεινής» υποδηλώνει ότι η μειωμένη έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτοάνοσα νοσήματα αργότερα στη ζωή.

2. Γενετική προδιάθεση: Η πρόοδος στη γενετική έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένοι γενετικοί δείκτες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσα νοσήματα. Ενώ η γενετική από μόνη της δεν καθορίζει τα αποτελέσματα, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με περιβαλλοντικούς παράγοντες, οδηγώντας στην εμφάνιση της νόσου.

3. Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Οι σύγχρονοι τρόποι ζωής που χαρακτηρίζονται από καθιστική συμπεριφορά, κακή διατροφή και αυξημένο άγχος μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο. Οι δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να συμβάλουν σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού. Ομοίως, το χρόνιο στρες μπορεί να διαταράξει τις ορμονικές ισορροπίες και τις ανοσολογικές αποκρίσεις.

4. Διαταραχή του μικροβιώματος: Το μικροβίωμα του εντέρου – η ποικιλόμορφη κοινότητα των μικροοργανισμών στο πεπτικό μας σύστημα – παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών και η ευρεία χρήση αντιβιοτικών μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το μικροβίωμα, οδηγώντας ενδεχομένως σε ανισορροπίες που πυροδοτούν αυτοάνοσες αποκρίσεις.

5. Αυξημένη ευαισθητοποίηση και διάγνωση: Υπάρχει επίσης αύξηση της ευαισθητοποίησης και βελτιωμένες διαγνωστικές τεχνικές για τα αυτοάνοσα νοσήματα. Καθώς περισσότεροι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης αναγνωρίζουν αυτές τις καταστάσεις, εντοπίζονται περισσότερες περιπτώσεις, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αντίληψη ότι ο επιπολασμός αυξάνεται.

6. Ο αντίκτυπος της γήρανσης: Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει και πολλά αυτοάνοσα νοσήματα είναι πιο κοινά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτή η δημογραφική αλλαγή οδηγεί αναπόφευκτα σε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Συνοπτικά, η αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων πιθανότατα προκύπτει από έναν συνδυασμό γενετικής ευπάθειας, περιβαλλοντικών παραγόντων, αλλαγών στον τρόπο ζωής, αλλαγών στο μικροβίωμα, βελτιωμένης ανίχνευσης και δημογραφικών τάσεων. Η κατανόηση αυτών των παραγόντων είναι ζωτικής σημασίας για τις στρατηγικές πρόληψης και διαχείρισης.