Η φρουκτόζη βρίσκεται συνήθως σε ζαχαρούχα ποτά, γλυκά και μεταποιημένα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή τροφίμων. Συνδέεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τη μη αλκοολούχα λιπώδη ηπατική νόσο, ενώ η πρόσληψή της έχει αυξηθεί σημαντικά σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η κατανόηση της επίδρασης της φρουκτόζης στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που την καταναλώνουν σε υψηλά επίπεδα, έχει περιοριστεί μέχρι τώρα.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications δείχνει ότι η φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι η διαδικασία παράγει περισσότερα αντιδραστικά μόρια που σχετίζονται με φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτού του είδους μπορεί να συνεχιστεί και να βλάψει τα κύτταρα και τους ιστούς και να συμβάλει σε όργανα και συστήματα του σώματος που δε λειτουργούν όπως θα έπρεπε και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασθένειες.
Η έρευνα φέρνει επίσης μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η φρουκτόζη μπορεί να συνδεθεί με το διαβήτη και την παχυσαρκία – καθώς η φλεγμονή χαμηλού επιπέδου συνδέεται συχνά με την παχυσαρκία. Βασίζεται επίσης στο αυξανόμενο πλήθος στοιχείων που διατίθενται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη δημόσια υγεία σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης υψηλών επιπέδων φρουκτόζης.
Ο Δρ Nick Jones, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Swansea, δήλωσε: «Η έρευνα σε διάφορα συστατικά της διατροφής μας μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή και τις ασθένειες και τι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας».
Η Δρ Emma Vincent στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ, Populational Health Sciences (PHS), πρόσθεσε: «Η μελέτη μας είναι συναρπαστική επειδή μας πάει ένα βήμα πιο πέρα ώστε να κατανοήσουμε γιατί ορισμένες δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε κακή υγεία».