Επιστημονικά Νέα

Αλλοτριοφαγία: Οι ιδιότροποι στο φαγητό εμφανίζουν σύνδρομο Pica πιο συχνά

Αλλοτριοφαγία: Οι ιδιότροποι στο φαγητό εμφανίζουν σύνδρομο Pica πιο συχνά
Αλλοτριοφαγία: Το σύνδρομο Pica είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση μη τροφικών ειδών όπως χαρτί ή σαπούνι.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διατροφικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της υποφαγίας, της υπερκατανάλωσης τροφής και της φασαρίας, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν pica -μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση μη τροφικών ειδών όπως χαρτί ή σαπούνι-βρίσκει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας για Διατροφικές Διαταραχές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και την Ερευνητική Μονάδα Διατροφικών Διαταραχών στην Περιφέρεια της Πρωτεύουσας της Δανίας Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, μια νέα μελέτη βελτίωσε την κατανόηση του επιπολασμού του pica σε διαφορετικά στάδια της παιδικής ηλικίας και απέκτησε πληροφορίες για άλλες καταστάσεις που συμβαίνουν παράλληλα με το pica. Η μελέτη δημοσιεύεται στο International Journal of Eating Disorders.

Ο Δρ Samuel Chawner, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, είπε: “Η Pica είναι μια διατροφική διαταραχή κατά την οποία κάποιος τρώει μη διατροφικές ουσίες που δεν έχουν θρεπτική αξία, όπως χαρτί, σαπούνι, μπογιά, κιμωλία ή πάγος. Είναι μια σοβαρή σίτιση και η διατροφική διαταραχή, αλλά η έρευνα για το pica είναι πολύ περιορισμένη. Προκειμένου να βελτιωθεί η υποστήριξη για όσους εμφανίζουν pica, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον επιπολασμό της στον πληθυσμό.”

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Avon Longitudinal Study of Parents and Children, μια συνεχιζόμενη πληθυσμιακή μελέτη κοόρτης γεννήσεων που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 για να διερευνήσει διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Οι ερευνητές του Κάρντιφ ανέλυσαν δεδομένα από πάνω από 10.000 φροντιστές στη μελέτη Avon, για να διερευνήσουν τον επιπολασμό της pica στον πληθυσμό.

Η μελέτη έδειξε ότι η pica ήταν πιο συχνή σε παιδιά στους 36 μήνες, με το 2,29% των φροντιστών να ανέφεραν pica για το παιδί τους και η pica φάνηκε να μειώνεται καθώς τα παιδιά γερνούσαν. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με αυτισμό και αναπτυξιακές καθυστερήσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν pica από αυτά που δεν είχαν. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμπεριφορές pica μπορεί να σχετίζονται με ευρύτερες διατροφικές δυσκολίες.

Διαπιστώσαμε ότι η παρουσία του pica δεν σχετιζόταν με τον ΔΜΣ του παιδιού και επομένως οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να κάνουν έλεγχο για συμπεριφορές pica σε παιδιά όλων των βαρών και μεγεθών. Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι τα παιδιά που παρουσιάζουν υποφαγία, υπερκατανάλωση τροφής και φασαρία με τα τρόφιμα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν pica, και αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει μια ομάδα στην οποία πρέπει να επικεντρωθεί η παρακολούθηση της πιθανής διατροφικής συμπεριφοράς pica. Τα παιδιά με αναπτυξιακές καθυστερήσεις ή αυτισμό μπορεί επίσης να ωφεληθούν από τον έλεγχο pica και διάγνωση.

 

“Η έρευνά μας έχει εμπλουτίσει την κατανόησή μας για τον επιπολασμό του pica σε διαφορετικά στάδια της παιδικής ηλικίας στον γενικό πληθυσμό. Μας δίνει επίσης σαφέστερες πληροφορίες για άλλες καταστάσεις που συνυπάρχουν με το pica. Αυτό θα βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να παρέχουν καλύτερη υποστήριξη στα παιδιά που έχουν εμπειρία pica, και τους φροντιστές τους, στο μέλλον”, πρόσθεσε ο Δρ Samuel Chawner.

«Πιστεύω ότι αυτή η έρευνα μας βοηθά να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη πιο προσαρμοσμένων επιλογών θεραπείας για παιδιά με pica, καθώς έχουμε καλύτερη ιδέα για το πώς αυτές οι συμπεριφορές εμφανίζονται και επιμένουν σε όλη την πρώιμη παιδική ηλικία», πρόσθεσε η Δρ Natalie Papini, Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.