Αλλεργιολογία

Αυγά και φυστίκια στη διατροφή των μωρών μειώνουν τον κίνδυνο αλλεργιών

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Your browser does not support the video tag. Εισάγοντας αυγά ή φιστίκια από νωρίς στη διατροφή των μωρών μειώνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών σε αυτά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης   Οι ερευνητές επανεξέτασαν 146 προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις αντιδράσεις των μωρών σε […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Εισάγοντας αυγά ή φιστίκια από νωρίς στη διατροφή των μωρών μειώνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών σε αυτά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης


 

Οι ερευνητές επανεξέτασαν 146 προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις αντιδράσεις των μωρών σε τροφές και τον κίνδυνο να εμφανίσουν τροφικές αλλεργίες ή αυτοάνοσα νοσήματα. Ανακάλυψαν ότι η χρονική στιγμή της εισαγωγής τροφίμων στη διατροφή των μωρών μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο αλλεργίας, αλλά δεν βρήκαν καμία παρόμοια σύνδεση με τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι ερευνητές ανέφεραν με μέτρια βεβαιότητα ότι τα μωρά στα οποία δόθηκαν αυγά όταν ήταν 4 έως 6 μηνών είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αλλεργία στο αυγό. Και τα παιδιά στα οποία δόθηκαν φιστίκια σε ηλικία 4 έως 11 μηνών είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αλλεργία στο φιστίκι, από εκείνα που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι αποδείξεις, ωστόσο, δεν ήταν τόσο ισχυρές σχετικά με την πρόωρη εισαγωγή ψαριών στη διατροφή των μωρών. Οι ερευνητές εξέφρασαν μικρή βεβαιότητα για το ότι δίνοντας ψάρι σε ένα μωρό πριν τους 6 έως 12 μήνες μειώνει κανείς τον κίνδυνο ρινικών αλλεργιών ή αλλεργικής ρινίτιδας και ελάχιστη βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο πριν τους 6 έως 9 μήνες μειώνει τον κίνδυνο για τις τροφικές αλλεργίες. Τα στοιχεία σχετικά με τη γλουτένη ήταν όμως ξεκάθαρα: Ο χρόνος δεν φαίνεται να επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης κοιλιοκάκης, μιας ανοσολογικής διαταραχής που σχετίζεται με τη δυσανεξία στη γλουτένη και προκαλεί βλάβη του εντέρου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εισαγωγή τροφίμων στη διατροφή των μωρών έχουν χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια. Στους γονείς δεν συνιστάται πλέον να καθυστερούν την ένταξη τροφών, όπως τα αυγά και τα φυστίκια, στη διατροφή των παιδιών, λόγω φόβου πρόκλησης αλλεργιών. Τα σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να γνωστοποιηθούν στους ειδικούς σε θέματα αλλεργιών, τους αλλεργιολόγους, άλλους επαγγελματιές της υγείας που ασχολούνται με την φροντίδα των βρεφών καθώς και τους μαιευτήρες, διότι αυτοί αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την αποτελεσματική μετάδοση του μηνύματος ότι η καθυστέρηση εισαγωγήσης αλλεργιογόνων στη δίαιτα των παιδιών είναι ξεπερασμένη.