Επιστημονικά Νέα

Αλλαντικά Καρκίνος: Τα Αλλαντικά και ο Καρκίνος και Τι Πρέπει να Γνωρίζετε;

Αλλαντικά Καρκίνος: Τα Αλλαντικά και ο Καρκίνος και Τι Πρέπει να Γνωρίζετε;
Αλλαντικά Καρκίνος: Τα αλλαντικά, όπως η γαλοπούλα, το σαλάμι, το κομμάτι και το παστράμι, έχουν αποτελέσει θέμα ανησυχίας σχετικά με την πιθανή σύνδεσή τους με τον καρκίνο.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα αλλαντικά, όπως η γαλοπούλα, το σαλάμι, το κομμάτι και το παστράμι, έχουν αποτελέσει θέμα ανησυχίας σχετικά με την πιθανή σύνδεσή τους με τον καρκίνο. Αυτά τα κρύα κομμάτια συχνά υποστούν επεξεργασία, η οποία περιλαμβάνει αλάτευση, καπνισμό ή προσθήκη συντηρητικών για να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους και να βελτιώσουν τη γεύση τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, μπορούν να δημιουργηθούν ορισμένες ενώσεις όπως τα νιτρώδη και τα νιτρώδια, τα οποία είναι γνωστά για τη μετατροπή τους σε καρκινογόνες νιτρωσαμίνες στο σώμα.


Επιδημιολογικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, ειδικά του παχύ εντέρου. Το Διεθνές Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (IARC) τα ταξινομεί ως ουσίες ομάδας 1 καρκινογόνων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις για τον καρκίνο στους ανθρώπους. Αυτή η κατηγοριοποίηση βασίζεται σε εκτενείς έρευνες που συνδέουν την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος που συνδέεται με τα αλλαντικά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η συχνότητα και η ποσότητα της κατανάλωσης, η συνολική διατροφή και οι ατομικοί παράγοντες υγείας. Για να μειώσουν τους πιθανούς υγειονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με τα αλλαντικά, οι ειδικοί συνιστούν τη μετριοπαθή κατανάλωση και την επιλογή πιο υγιεινών εναλλακτικών.