Επιστημονικά Νέα

Αλκοόλ κατανάλωση: Η γνωστική έκπτωση ξεκινά από 1 ποτό την ημέρα

Αλκοόλ κατανάλωση: Η γνωστική έκπτωση ξεκινά από 1 ποτό την ημέρα
Αλκοόλ κατανάλωση: Η μετάβαση από το μηδέν σε μία μονάδες αλκοόλ δεν είχε μεγάλη διαφορά στον όγκο του εγκεφάλου, αλλά η μετάβαση από μία σε δύο ή δύο έως τρεις μονάδες την ημέρα συνδέθηκε με μειώσεις τόσο της φαιάς όσο και της λευκής ουσίας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η επιστήμη για το υπερβολικό ποτό και τον εγκέφαλο είναι ξεκάθαρη. Τα δυο τους δεν έχουν μια υγιή σχέση. Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ έχουν αλλαγές στη δομή και το μέγεθος του εγκεφάλου που σχετίζονται με γνωστικές βλάβες. Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και σε επίπεδα που οι περισσότεροι θα θεωρούσαν μέτρια – λίγες μπύρες ή ποτήρια κρασί την εβδομάδα – μπορεί επίσης να εγκυμονεί κινδύνους για τον εγκέφαλο. Μια ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 36.000 ενήλικες, με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, διαπίστωσε ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με μειώσεις στον συνολικό όγκο του εγκεφάλου.


Η σύνδεση γινόταν ισχυρότερη όσο μεγαλύτερο ήταν το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, έδειξαν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, σε άτομα ηλικίας 50 ετών, καθώς ο μέσος όρος κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των ατόμων αυξάνεται από μία μονάδα αλκοόλ (περίπου μισή μπύρα) την ημέρα σε δύο μονάδες (ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί), υπάρχουν σχετικές αλλαγές στον εγκέφαλο ισοδυναμεί με γήρανση δύο ετών. Η μετάβαση από δύο σε τρεις μονάδες αλκοόλ στην ίδια ηλικία ήταν σαν να γερνάς τριάμισι χρόνια. Η ομάδα ανέφερε τα ευρήματά της στο περιοδικό Nature Communications.

“Το γεγονός ότι έχουμε ένα τόσο μεγάλο μέγεθος δείγματος μάς επιτρέπει να βρίσκουμε διακριτικά μοτίβα, ακόμη και μεταξύ της κατανάλωσης μισής μπύρας και μιας μπύρας την ημέρα”, λέει ο Gideon Nave, αντίστοιχος συγγραφέας στη μελέτη και μέλος ΔΕΠ στο Penn’s Wharton. Σχολείο. Συνεργάστηκε με τον πρώην μεταδιδακτορικό και συν-ανταποκριτή συγγραφέα Remi Daviet, τώρα στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, και τους συναδέλφους του Perelman School of Medicine Reagan Wetherill -επίσης αντίστοιχο συγγραφέα στη μελέτη- και τον Henry Kranzler, καθώς και άλλους ερευνητές.

“Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τις επιστημονικές και κυβερνητικές οδηγίες για τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ”, λέει ο Kranzler, ο οποίος διευθύνει το Penn Center for Studies of Addiction. “Για παράδειγμα, αν και το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό συνιστά στις γυναίκες να καταναλώνουν κατά μέσο όρο όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα, τα συνιστώμενα όρια για τους άνδρες είναι διπλάσια, ποσότητα που υπερβαίνει το επίπεδο κατανάλωσης που σχετίζεται στη μελέτη με μειωμένο εγκέφαλο. “

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Πληθώρα ερευνών εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της υγείας του εγκεφάλου, με διφορούμενα αποτελέσματα. Ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων έντονων μειώσεων της φαιάς και της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο, άλλες μελέτες έχουν προτείνει ότι τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μην έχουν αντίκτυπο ή ακόμη και ότι η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο. σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτές οι προηγούμενες έρευνες, ωστόσο, δεν είχαν τη δύναμη μεγάλων συνόλων δεδομένων.

Η διερεύνηση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων για μοτίβα είναι η ειδικότητα των Nave, Daviet και των συνεργατών τους, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει προηγούμενες μελέτες χρησιμοποιώντας τη UK Biobank, ένα σύνολο δεδομένων με γενετικές και ιατρικές πληροφορίες από μισό εκατομμύριο Βρετανούς μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Χρησιμοποίησαν βιοϊατρικά δεδομένα από αυτόν τον πόρο στην τρέχουσα μελέτη, εξετάζοντας συγκεκριμένα μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου από περισσότερους από 36.000 ενήλικες στη Biobank, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του όγκου λευκής και φαιάς ουσίας σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην Biobank είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις έρευνας σχετικά με τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ τους, από την πλήρη αποχή έως κατά μέσο όρο τέσσερις ή περισσότερες μονάδες αλκοόλ την ημέρα. Όταν οι ερευνητές ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες ανά επίπεδα μέσης κατανάλωσης, προέκυψε ένα μικρό αλλά εμφανές μοτίβο: Ο όγκος της φαιάς και της λευκής ουσίας που διαφορετικά θα μπορούσε να προβλεφθεί από τα άλλα χαρακτηριστικά του ατόμου μειώθηκε. Η μετάβαση από το μηδέν σε μία μονάδες αλκοόλ δεν είχε μεγάλη διαφορά στον όγκο του εγκεφάλου, αλλά η μετάβαση από μία σε δύο ή δύο έως τρεις μονάδες την ημέρα συνδέθηκε με μειώσεις τόσο της φαιάς όσο και της λευκής ουσίας. “Δεν είναι γραμμικό”, λέει ο Daviet. “Όσο περισσότερο πίνεις χειροτερεύει”.

Ακόμη και αφαιρώντας όσους έπιναν πολύ από τις αναλύσεις, οι συνειρμοί έμειναν. Ο χαμηλότερος όγκος του εγκεφάλου δεν εντοπίστηκε σε καμία περιοχή του εγκεφάλου, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Για να δώσουν μια αίσθηση του αντίκτυπου, οι ερευνητές συνέκριναν τις μειώσεις στο μέγεθος του εγκεφάλου που συνδέονται με το ποτό με αυτές που συμβαίνουν με τη γήρανση. Με βάση τη μοντελοποίησή τους, κάθε επιπλέον μονάδα αλκοόλ που καταναλώνονταν ανά ημέρα αντικατοπτρίζεται σε μεγαλύτερη επίδραση γήρανσης στον εγκέφαλο. Ενώ η μετάβαση από το μηδέν στον ημερήσιο μέσο όρο μιας μονάδας αλκοόλ σχετιζόταν με το ισοδύναμο μισού έτους γήρανσης, η διαφορά μεταξύ μηδέν και τεσσάρων ποτών ήταν περισσότερο από 10 χρόνια παλαίωσης.