Το Αλεξανδρινό ή ποϊνσέτια (poinsettia) είναι χωρίς αμφιβολία το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο φυτό. Είναι όμως επικίνδυνο;
Εντυπωσιακό, με τα κόκκινα λουλούδια και το πράσινο φύλλωμα του, το συναντάμε σχεδόν παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Γιατί λοιπόν ενώ υπάρχει παντού, τέτοιες μέρες, επανέρχεται το θέμα για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει για την υγεία μας;
Η εξήγηση βρίσκεται στα φύλλα του Αλεξανδρινού και στο γαλακτώδες υγρό που εκκρίνουν. Το υγρό αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, το στόμα, τους βλεννογόνους, στα μάτια και σε περίπτωση κατάποσης, και στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Ωστόσο, σε καμία από τις έρευνες που έχουν γίνει δεν προκύπτει ότι το φυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία. Επιστήμονες ανέλυσαν 22.793 αναφορές κατανάλωσης ή έκθεσης σε τέτοια φυτά και διαπίστωσαν ότι κανένας δεν πέθανε από το φυτό αυτό και σε περισσότερες από 96% των περιπτώσεων δεν χρειάστηκε ούτε καν ιατρική περίθαλψη.
Αντίστοιχα, μελέτη του πανεπιστημίου του Οχάιο, που έγινε όμως πολλές δεκαετίες πριν, το 1971, έδειξε ότι τα τρωκτικά που έφαγαν Αλεξανδρινά, δεν πέθαναν, ούτε είχαν συμπτώματα τοξικότητας, ούτε καν κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ένα παιδί 22 κιλών θα πρέπει να φάει 500 φύλλα Αλεξανδρινού σε εφαρμογή της αναλογίας με τους αρουραίους. Κάτι τέτοιο, όμως, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, καθώς τα φύλλα έχουν εξαιρετικά άσχημη γεύση, οπότε ένα παιδί δεν μπορεί να τα φάει.
Εκείνο που αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι ότι μόνο όσοι είναι αλλεργικοί στο λάτεξ ή στο καουτσούκ θα μπορούσαν να βγάλουν εξανθήματα αν έρχονταν σε επαφή με τα φύλλα του Αλεξανδρινού.