Αιματολογία

Η αλμύρα σκοτώνει τα βακτήρια MRSA;

Η αλμύρα σκοτώνει τα βακτήρια MRSA;
Your browser does not support the video tag. Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο για να επιτεθούν στα βακτήρια του MRSA (Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus – Σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στην μεθικιλλίνη). Η ομάδα, από το Imperial College του Λονδίνου, αποκάλυψε πως τα βακτήρια ρυθμίζουν τα επίπεδα άλατος τους.   Τα βακτήρια είναι μια κοινή πηγή τροφικής δηλητηρίασης […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο για να επιτεθούν στα βακτήρια του MRSA (Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus – Σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στην μεθικιλλίνη). Η ομάδα, από το Imperial College του Λονδίνου, αποκάλυψε πως τα βακτήρια ρυθμίζουν τα επίπεδα άλατος τους.

 

Τα βακτήρια είναι μια κοινή πηγή τροφικής δηλητηρίασης και είναι ανθεκτικά στην θερμότητα και στις συγκεντρώσεις υψηλής συγκέντρωσης άλατος, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και την αποθήκευση των τροφίμων. Η ομάδα ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση, για να αναπτύξει μια θεραπεία που θα αποτρέπει την τροφική δηλητηρίαση, εξασφαλίζοντας ότι όλα τα βακτήρια στα τρόφιμα θα σκοτώνονται. Ερευνούν επίσης, κατά πόσο αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας θεραπείας για τους ασθενείς, που θα μπορούσε να λειτουργήσει παράλληλα με τα συμβατικά αντιβιοτικά.

Τα βακτήρια Staphylococcus Aureus ζουν φυσιολογικά στο δέρμα ή στη μύτη, σε ένα στα τέσσερα άτομα. Ωστόσο, αν τα μικρόβια μπουν μέσα στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση, δηλητηρίαση του αίματος, ακόμα και θάνατο. Μια μορφή αυτών των μικροβίων, που ονομάζεται MRSA, έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό μεθικιλλίνη.

Σε μια νέα μελέτη, η επιστημονική ομάδα του Imperial ανακάλυψε πώς το Staphylococcus aureus ρυθμίζει την πρόσληψη αλατιού του. Διαταράσσοντας αυτόν το μηχανισμό σημαίνει ότι τα βακτήρια, είτε θα απορροφήσουν πάρα πολύ αλάτι από το περιβάλλον τους, ή θα χάσουν πάρα πολύ νερό, προκαλώντας τους αφυδάτωση και θάνατο. Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Angelika Gründling από το Τμήμα Ιατρικής του Imperial είπε: «Το Staphylococcusaureus είναι ένα βασικό παθογόνο που προκαλεί πολλές σοβαρές λοιμώξεις σε ασθενείς. Με αυτήν την έρευνα τώρα έχουμε μια καλύτερη κατανόηση του πώς τα βακτήρια αντιμετωπίζουν το στρες με αλάτι. Αν και αυτή η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο, ελπίζουμε ότι αυτή η γνώση θα μας βοηθήσει κάποια μέρα για την πρόληψη λοιμώξεων από το φαγητό, καθώς και να ανοίξουν νέες δυνατότητες για το είδος της θεραπείας που μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με αντιβιοτικά».

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ScienceSignaling, η ομάδα εξέτασε τα κύτταρα του MRSA στο εργαστήριο και ανακάλυψε ότι ένα μόριο σηματοδότησης, που ονομάζεται cyclicdi-AMP είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία, μέσω της οποίας τα βακτήρια ρυθμίζουν τα επίπεδα άλατος τους. Μέχρι τώρα ήταν ασαφές το γιατί το Staphylococcus aureus είναι εμφανώς ανθεκτικό σε υψηλές συγκεντρώσεις σε αλάτι. Στην τρέχουσα μελέτη, η ομάδα αποκάλυψε ότι όταν το μόριο σηματοδότησης ανιχνεύει το βακτήριο είναι σε ένα περιβάλλον υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, το μόριο γραπώνεται επάνω σε αρκετές πρωτεΐνες «μεταφορείς», για να επισημάνει σε αυτές να ανταποκριθούν και να προστατεύσουν το κύτταρο.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού τραβούν νερό από ένα κύτταρο (αυτός είναι και ο λόγος που αισθανόμαστε διψασμένοι μετά την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων). Συνεπώς, για να αποφευχθεί η απώλεια ύδατος, η πρωτεΐνη «μεταφορέας» τραβά μέσα στο κύτταρο έναν τύπο μορίου που δρα σαν μια μικρογραφία σφουγγαριού. Απορροφάει το νερό, κλειδώνοντας το στο κύτταρο και το εμποδίζει να διαφύγει. Με τη διακοπή απώλειας ύδατος, τα μικροσκοπικά σφουγγάρια αποτρέπουν επίσης το αλάτι να μπει μέσα στο κύτταρο. Οι ερευνητές μπόρεσαν να διαταράξουν αυτό το μηχανισμό και διαπίστωσαν ότι με την αύξηση του σήματος με την πρωτεΐνη «μεταφορέα», ο αριθμός αυτών των μικροσκοπικών σφουγγαριών μειώθηκε σημαντικά. Η αναστολή αυτών των μηχανισμών προστασίας άλατος, καθιστά τα κύτταρα MRSA πιο ευαίσθητα στο αλάτι. Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην καταστροφή των βακτηριακών κυττάρων.