Αν αναρωτιέστε πώς θα περάσετε την εβδομάδα με υγιεινά αλλά ικανοποιητικά γεύματα που θα σας κάνουν να νιώθετε καλά αλλά και χορτάτοι τότε είναι σίγουρο ότι με την παρακάτω συνταγή θα εκστασιαστείτε. Πρόκειται για ζυμαρικά νουντλς με πράσινο τσάι που δίνουν χρώμα σε αυτό το εύκολο δείπνο ακόμα και μεσοβδόμαδα.
Δείπνο με ζυμαρικά και τσάι
Τα συστατικά είναι απλά και είναι:
- 1/2 φλιτζάνι 125 ml φυστικέλαιο
- 1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ ψιλοκομμένο
- 3 μακριά πράσινα εσκαλότ, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 κοτσάνι λεμονόχορτου (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοτριμμένο
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 80gr πάστα τσίλι σε σογιέλαιο
- 600 γραμμάρια ολόκληρο φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα, χωρίς κόκκαλο
- 240gr πακέτο αποξηραμένα νουντλς πράσινου τσαγιού
- 1/3 φλιτζάνι 80 ml χυμός λάιμ
- 2 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλιές σάλτσα ψαριού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι, συν λίγο επιπλέον για σερβίρισμα
- Φρυγανισμένο σουσάμι και φύλλα micro shiso, για σερβίρισμα
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι απλά και ξεκινάτε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 220°C. Ζεσταίνουμε το φυστικέλαιο σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τζίντζερ, μακριά πράσινα εσκαλότ, λεμονόχορτο και μια πρέζα αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 6-8 λεπτά μέχρι το μακρύ πράσινο εσκαλότ να είναι πολύ μαλακό αλλά να μην έχει χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρυώνουμε. Εν τω μεταξύ, συνδυάστε το μέλι, το ελαιόλαδο και την πάστα τσίλι σε ένα μπολ. Ανακατεύστε μέχρι να ενωθούν. Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και προσθέτουμε σολομό. Τρίψτε το μείγμα μελιού πάνω από τον σολομό για να επικαλυφθεί και μετά αλατοπιπερώστε. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε στην άκρη, καλυμμένο χαλαρά με αλουμινόχαρτο, να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Έπειτα μαγειρέψτε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε για λίγο με χλιαρό νερό. Μετά χτυπάμε το χυμό λάιμ, τη ζάχαρη, τη σάλτσα ψαριού και τις νιφάδες τσίλι στο μείγμα. Τοποθετήστε τα noodles σε ένα μεγάλο μπολ με τα τρία τέταρτα του ελαίου, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε τα να ενωθούν. Τοποθετήστε σε μια πιατέλα και ξεφλουδίστε το σολομό από πάνω. Περιχύστε με το υπόλοιπο λάδι εσκαλότ και πασπαλίστε με επιπλέον νιφάδες τσίλι, φρυγανισμένο σουσάμι και φύλλα shiso. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένο.
Όταν το δοκιμάσετε θα δείτε ότι είναι ότι καλύτερο έχετε φτιάξει αλλά και ότι πιο νόστιμο έχετε δοκιμάσει ποτέ!