Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε μία κονσέρβα με ρεβίθια, μη στραγγίξετε το υγρό, αποθηκεύστε το στο ψυγείο σας. Αυτό είναι το νέο υγιεινό συστατικό, η aquafaba, ή σε απλά ελληνικά ο ζωμός από τα ρεβίθια.
Μέχρι τώρα κανείς δεν του έδινε σημασία. Αλλά όπως κάθε υγιεινό στοιχείο από την παραδοσιακή μαγειρική, αποκτά σιγά σιγά τη δική του θέση στον μακρύ κατάλογο των υπερτροφών, έτσι και το υγρό από τα ρεβιθιά αναγνωρίζεται πλέον από τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.
Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να καταναλωθεί ως εναλλακτικό των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών καθώς και των παραγωγών τους, σε μία χορτοφαγική δίαιτα.
Αλλά πρώτα ας γνωρίζουμε αυτό το πανάρχαιο, άγνωστο αλλά ευεργετικό υγρό.
1.Μπορεί να βρεθεί είτε σε κονσέρβες είτε να το φτιάξετε μόνοι σας βράζοντας ρεβίθια. Εκτός από ρεβίθια όμως, και ο ζωμός από βρασμένες φακές, φασόλια κ.λπ μπορεί να είναι το ίδιο ικανοποιητικός σε γεύση και υγιεινή απόδοση. Εάν μάλιστα το «χτυπήσετε» μπορείτε να δημιουργήσετε μία τύπου σαντιγί ιδανική για φαγητά.
2.Είναι η νέα τάση στην υγιεινή διατροφή. Η ιστορία του ξεκίνησε με τον Γάλλο σεφ, Joël Roessel, ο οποίος πειραματίστηκε με το υγρό από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα προκειμένου να βρει ένα υποκατάστατο των αυγών. Τα κατάφερε το 2014 και ενημέρωσε μέσω του blog του, όλον τον κόσμο για τα θεαματικά του ευρήματα.
3. Ωστόσο, οι πληροφορίες για τη διατροφική αξία του ζωμού από τα ρεβίθια είναι ακόμη περιορισμένες. Η μόνη πηγή ενημέρωσης προς το παρόν είναι το Aquafaba.com, μία ένωση που έστειλε δείγμα αυτού σε εργαστήριο, προκειμένου να αναζητηθεί η διατροφική του αξία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το υγρό από τα ρεβίθια περιέχει 3 έως 5 θερμίδες η κάθε κουταλιά. Ωστόσο δεν αποτελεί σημαντική πηγή υδατάνθρακα, πρωτεΐνης, λίπους, βιταμινών και ανόργανων αλάτων. Περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β ή άλλες ευεργετικές ενώσεις που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική ανάλυση.
4.Προς το παρόν βέβαια, τα βασικά πλεονεκτήματά του νέου αυτού superfood είναι ότι πρόκειται για υλικό φυτικής προέλευσης, χωρίς γλουτένη, με χαμηλή θερμιδική αξία και μπορεί να μιμηθεί τη συνοχή συστατικών όπως είναι τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους πάσχουν για παράδειγμα από δυσανεξία.