Διατροφή

Ζάχαρη: Πόση ζάχαρη χρειάζεται πραγματικά το σώμα μας καθημερινά;

Ζάχαρη: Πόση ζάχαρη χρειάζεται πραγματικά το σώμα μας καθημερινά;
Ζάχαρη: Περιορίζοντας την προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή μας και επιλέγοντας φυσικές πηγές ζάχαρης, μπορούμε να βοηθήσουμε στη διατήρηση της καλής υγείας και να μειώσουμε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Αν και η ζάχαρη έχει συνδεθεί με την απόλαυση και την ευχαρίστηση, η υπερβολική της κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόση ζάχαρη χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός μας την ημέρα.

Δεν υπάρχει “απαραίτητη” ποσότητα ζάχαρης

Ίσως να σας εκπλήξει, αλλά ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα πρόσθετη ζάχαρη για να λειτουργήσει σωστά. Το σώμα μας μπορεί να παράγει όλη την απαιτούμενη γλυκόζη (το είδος του σακχάρου που χρησιμοποιεί για ενέργεια) από τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε μέσω φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ολικής αλέσεως δημητριακών. Αυτές οι τροφές, εκτός του ότι παρέχουν στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια, είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής μας υγείας.

Ποιοι είναι οι συνιστώμενοι ημερήσιοι περιορισμοί;

Παρόλο που ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται απαραίτητα πρόσθετη ζάχαρη, υπάρχουν όρια στην ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά. Η American Heart Association (AHA) συνιστά για τους άνδρες να μην υπερβαίνουν τα 150 θερμίδες την ημέρα από πρόσθετη ζάχαρη (περίπου 36 γραμμάρια ή 9 κουταλάκια του γλυκού) και για τις γυναίκες να μην υπερβαίνουν τις 100 θερμίδες την ημέρα (περίπου 25 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια του γλυκού).  Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης να περιορίζεται σε λιγότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων μας. Αυτό σημαίνει ότι για ένα άτομο που καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα, η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης θα πρέπει να είναι κάτω από 200 θερμίδες (περίπου 50 γραμμάρια).

Είναι σημαντικό να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να είμαστε ενήμεροι για την ποσότητα της πρόσθετης ζάχαρης που περιέχουν τα προϊόντα που αγοράζουμε.  Με περιορισμό της πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή μας και επιλέγοντας φυσικές πηγές σακχάρων, μπορούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση της καλής μας υγείας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.