Στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ Graduate School of Public Health, μελετούν τις συνέπειες της κακής διατροφής στην υγεία των μητέρων και των παιδιών. Στην επιτροπή Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής που συνόψιζε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή βρεφών και παιδιών ηλικίας έως 2 ετών υπήρξαν πολλές έρευνες γύρω από αυτό το θέμα. Οι ειδικοί λοιπόν συμβουλεύουν να μην υπάρχει προσθήκη ζάχαρης για βρέφη και ελάχιστη έως καθόλου προσθήκη ζάχαρης για παιδιά 12 έως 24 μηνών.
Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι τα σάκχαρα και τα σιρόπια που προστίθενται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία ή την προετοιμασία ή αργότερα στο τραπέζι. Μπορεί να είναι φυσικά σάκχαρα, όπως το μέλι, ή τεχνητά γλυκαντικά, όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Γιαούρτι, παιδικά σνακ, ποτά φρούτων, επιδόρπια και γλυκά προϊόντα αρτοποιίας είναι οι πιο κοινές πηγές πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή των βρεφών και των νηπίων.
Σε αντίθεση με τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και το ψωμί και άλλα δημητριακά, τα φυσικά σάκχαρα και τα τεχνητά γλυκαντικά που προστίθενται στα τρόφιμα είναι αυτά που πρέπει να εξαλείψουμε ή να περιορίσουμε στη διατροφή των μικρών παιδιών. Μα γιατί? Από τη γέννηση έως τους 24 μήνες, η σωστή ανάπτυξη και ανάπτυξη απαιτούν θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα παρέχουν πολλές θερμίδες – που αναφέρονται ως «κενές θερμίδες» – αλλά όχι πολλά θρεπτικά συστατικά. Η προσφορά τροφών με πρόσθετα σάκχαρα σε παιδιά από τη γέννηση έως τους 24 μήνες είναι προβληματική γιατί τρώνε σχετικά μικρές ποσότητες φαγητού σε αυτό το στάδιο. Για να εξασφαλίσουν υγιεινή διατροφή, τα τρόφιμα που τρώνε πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Εάν τα μικρά παιδιά χορταίνουν τροφές ή ποτά με πολλές θερμίδες, με ζάχαρη, αφήνει λιγότερο χώρο για θρεπτικά τρόφιμα.
Τα παιδιά που τρέφονται με δίαιτες πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα είναι πιο πιθανό από τα παιδιά με χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης να έχουν μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για την υγεία καθώς αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής παχυσαρκίας , των καρδιαγγειακών παθήσεων και της τερηδόνας. Η διατροφή από τη γέννηση έως τους 24 μήνες διαμορφώνει επίσης μακροπρόθεσμες διατροφικές προτιμήσεις . Οι άνθρωποι είναι δύσκολο να λαχταρούν τη ζάχαρη επειδή δημιούργησε αποθέματα λίπους και κράτησε τους προγόνους μας από την πείνα όταν τα τρόφιμα ήταν σπάνια. Αλλά τα παιδιά μπορούν να μάθουν να δέχονται πικρές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα λαχανικά, εάν τους προσφέρονται επανειλημμένα στην πρώιμη παιδική ηλικία. Ο καθορισμός προτύπων υγιεινής διατροφής νωρίς στη ζωή μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και να αποφύγουν χρόνιες ασθένειες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 85% των βρεφών και των νηπίων στις ΗΠΑ καταναλώνουν πρόσθετη ζάχαρη καθημερινά, ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές για τους γονείς και τους φροντιστές βρεφών και μικρών παιδιών για την εξάλειψη ή τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης:
1. Κοιτάξτε στην ετικέτα των τροφίμων
2. Μεταβείτε σε πιο υγιεινά ροφήματα
3. Αφαιρέστε τη ζάχαρη κατά την προετοιμασία του φαγητού
4. Να γνωρίζετε τις διαφορετικές ονομασίες για τη ζάχαρη
5. Να προσέχετε τη ζάχαρη που κρύβεται στα συσκευασμένα ή στα τρόφιμα καταστημάτων
6. Προσπαθήστε ξανά και συχνά
Μην προσπαθήσετε λοιπόν να κάνετε όλες αυτές τις αλλαγές με το παιδί σας ταυτόχρονα. Επιλέξτε αυτό που φαίνεται πιο εφικτό και δοκιμάστε το πρώτα. Σταδιακά προσθέστε ένα άλλο. Να θυμάστε ότι η απομάκρυνση μιας υγιεινής συνήθειας είναι φυσιολογική. Το σημαντικό είναι να επιστρέψουμε στο άλογο και να προσπαθήσουμε ξανά.