Διατροφή

Sugar free: 45 αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ζάχαρης

Sugar free: 45 αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ζάχαρης
Sugar free: Υπάρχουν τουλάχιστον 45 λόγοι για να μειώσετε την πρόσθετη ζάχαρη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Υπάρχουν τουλάχιστον 45 λόγοι για να μειώσετε την πρόσθετη ζάχαρη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Πληθώρα ερευνών έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης στην υγεία, η οποία έχει ενημερώσει τις συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης πρόσθετης ζάχαρης σε λιγότερο από το 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης ενός ατόμου. Ωστόσο, ερευνητές στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θεώρησαν ότι πριν αναπτύξουν λεπτομερείς πολιτικές για τον περιορισμό της ζάχαρης, «η ποιότητα των υπαρχόντων στοιχείων πρέπει να αξιολογηθεί διεξοδικά», σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.


Σε μια μεγάλη ανασκόπηση 73 μετα-αναλύσεων – η οποία περιελάμβανε 8.601 μελέτες – η υψηλή κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερους κινδύνους 45 αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία, όπως διαβήτης, ουρική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, καρκίνο, άσθμα, τερηδόνα, κατάθλιψη και πρόωρο θάνατο.

Τα ελεύθερα σάκχαρα — ο τύπος ζάχαρης στον οποίο επικεντρώθηκαν οι συγγραφείς — είναι αυτά που

  • προστίθενται κατά την επεξεργασία των τροφίμων
  • συσκευάζονται ως επιτραπέζια ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά
  • απαντώνται φυσικά σε σιρόπια, μέλι, χυμούς φρούτων, χυμούς λαχανικών, πουρέδες, πάστες και παρόμοια προϊόντα στα οποία έχει διασπαστεί η κυτταρική δομή των τροφίμων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Αυτή η κατηγορία δεν περιλαμβάνει σάκχαρα που απαντώνται φυσικά σε γαλακτοκομικά ή δομικά ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

 

Η μελέτη «παρέχει μια χρήσιμη επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της επιστήμης σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης και την υγεία μας… και επιβεβαιώνει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα», δήλωσε η Δρ Μάγια Άνταμ, διευθύντρια του Health Media Innovation και κλινική επίκουρη καθηγήτρια. Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Ο Adam δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Μελέτες σαν αυτή είναι χρήσιμες για να συμβουλεύσουν τους ασθενείς ότι φαινομενικά μικρές αλλαγές, όπως η αποκοπή της περίσσειας ζάχαρης, όπως τα αναψυκτικά με ζάχαρη, μπορεί να έχουν μια αξιοσημείωτη και θετική βελτίωση στην υγεία», δήλωσε η Dr. Leana Wen, γιατρός στο Πανεπιστήμιο George Washington. Μέτριας ποιότητας στοιχεία έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη κατανάλωση ποτών με ζάχαρη είχαν υψηλότερο σωματικό βάρος από εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

«Ως ερευνητής διατροφής που υπηρέτησε τόσο στις Συμβουλευτικές Επιτροπές Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών των ΗΠΑ 2010 όσο και στο 2020, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η πρόσληψη διαιτητικής ζάχαρης στις ΗΠΑ είναι υπερδιπλάσια από τη συνιστώμενη ποσότητα (λιγότερο από το 10% της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης) και ενώ ο άμεσος αντίκτυπος της ίδιας της ζάχαρης προσφέρει ελάχιστα, εάν υπάρχουν, διατροφικά οφέλη, αντικαθιστά περαιτέρω τις τροφές που προσφέρουν», δήλωσε η Linda Van Horn, ομότιμη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Feinberg School of Medicine του Northwestern University.