Πότε ήταν η τελευταία φορά που σκεφτήκατε πραγματικά στον εαυτό σας: «Θα φάω αυτό γιατί κάνει καλό στην καρδιά μου;» Μάλλον ποτέ. Μην ανησυχείς, δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί. Τις περισσότερες φορές, οι τροφές που βάζουμε στο στομάχι μας είναι ακριβώς για αυτόν τον σκοπό—για να γεμίσουν τις κοιλιές μας. Ωστόσο, εάν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε με αυτές τις υπερτροφές.
-
Πορτοκάλια
Από όλα τα φρούτα εκεί έξω, τα πορτοκάλια είναι ίσως τα πιο προσιτά όλο το χρόνο. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι εξαιρετική για την παραγωγή κολλαγόνου. Γνωρίζατε όμως ότι το πορτοκάλι μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς; Η περιεκτικότητα σε κάλιο και πηκτίνη στα πορτοκάλια μειώνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.
-
Λάχανο
Το λάχανο είναι πιθανώς το ανεπίσημο λαχανικό για τον βίγκαν τρόπο ζωής. Είτε είστε vegan είτε όχι, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τρώτε λίγο περισσότερο αυτά τα σκούρα πράσινα λάχανα, καθώς είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να ενισχύσουν τη διατήρηση της μνήμης και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Όλα αυτά πιθανώς ισοδυναμούν με καλύτερη αντίσταση στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
-
Σκόρδο
Το σκόρδο δεν είναι για όλους, εκτός φυσικά από όταν σερβίρεται πάνω από μισή μπαγκέτα με άφθονο βούτυρο. Λοιπόν, ξεχάστε το βούτυρο για ένα λεπτό και ας επικεντρωθούμε στο σκόρδο. Το αρωματικό κρεμμύδι είναι γνωστό ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά του κρατά τους μύες της αγάπης μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν δεν είστε λάτρης του σκόρδου, δοκιμάστε πρώτα να το ψήσετε σε πολτοποιήσιμη υφή.
-
Ντομάτα
Υπάρχουν πολλά να αγαπήσετε για τις ντομάτες. Μια πίτσα δεν θα είχε καλή γεύση χωρίς σάλτσα μαρινάρα, τα ζυμαρικά δεν θα ήταν ολοκληρωμένα χωρίς Bolognese και οι σαλάτες θα ήταν εντάξει μόνο χωρίς ντοματίνια. Εκτός από την πικάντικη γλυκύτητα τους, υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη ντομάτας. Το λυκοπένιο, η χρωστική ουσία που δίνει στις ντομάτες την ξεχωριστή κοκκινωπή τους απόχρωση, είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει τα κυτταρικά τοιχώματα, μειώνει την LDL χοληστερόλη και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος. Επιπλέον, δεν μπορείτε να θυμώσετε τις ντομάτες που είναι τόσο ζουμερές, καθώς η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και νερό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της παραγωγής κολλαγόνου.