Διατροφή

Υγιεινή διατροφή : Τα οφέλη της στον οργανισμό

Υγιεινή διατροφή : Τα οφέλη της στον οργανισμό
Υγιεινή διατροφή :Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει συνήθως τρόφιμα με πυκνά θρεπτικά συστατικά από όλες τις μεγάλες ομάδες τροφίμων, όπως άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινά λίπη και φρούτα και λαχανικά πολλών χρωμάτων.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η υγιεινή διατροφή σημαίνει επίσης την αντικατάσταση τροφίμων που περιέχουν trans λιπαρά, πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη με πιο θρεπτικές επιλογές. Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η οικοδόμηση ισχυρών οστών, η προστασία της καρδιάς, η πρόληψη των ασθενειών και η ενίσχυση της διάθεσης.


Αυτό το άρθρο εξετάζει τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής .

Υγεία της καρδιάς
  • Σύμφωνα με την Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Η American Heart Association (AHA) δηλώνει ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ ζουν με κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου.
  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση, είναι μια αυξανόμενη ανησυχία στις ΗΠΑ. Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή , καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο .
  • Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί έως και το 80% των πρόωρων καρδιακών παθήσεων και των διαγνώσεων εγκεφαλικού επεισοδίου με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και υγιεινή διατροφή.

Τι να τρώτε για υγιή καρδιά

  •  Λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή χαμηλά λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια
  •  Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών, όπως λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά
  • Περιορίστε ποτά και τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα
  • Περιορίστε την πρόσληψη νατρίου σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα – ιδανικά 1.500 mg ημερησίως – και αυξάνοντας την κατανάλωση καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

  • Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ενός ατόμου προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες.
  • Η παρουσία ελεύθερων ριζών στο σώμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνσή τους για τη μείωση της πιθανότητας αυτής της ασθένειας.
  • Πολλά φυτοχημικά που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως το β-καροτένιο , το λυκοπένιο και οι βιταμίνες A, C και E.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν:

  • μούρα όπως βατόμουρα και σμέουρα
  • σκούρα πράσινα φυλλώδη
  • κολοκύθα και καρότα
  • ξηροί καρποί και σπόροι

Ακολουθεί βίντεο για υγιεινή διατροφή