Διατροφή

Υγιεινά σνακ: Αναιρείτε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής σας με σνακ;

Υγιεινά σνακ: Αναιρείτε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής σας με σνακ;
Υγιεινά σνακ: Πάνω από το 1/4 των ανθρώπων αναιρούν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής τους με σνακ, με το φαγητό σε συγκεκριμένες ώρες και ορισμένους τύπους να έχουν ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην υγεία.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Πρώτον, τα καλά νέα: τα σνακ δεν είναι ανθυγιεινά. Στη συνέχεια, τα κακά νέα: τα σνακ πρέπει να είναι υγιεινά. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων αναιρούν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής τους με σνακ, με το φαγητό σε συγκεκριμένες ώρες και ορισμένους τύπους να έχουν ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην υγεία. Ερευνητές από το King’s College London School of Life Course & Population Sciences και το ZOE εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 854 ατόμων και έκαναν μερικές εκπληκτικές ανακαλύψεις.

Πρώτον, το 24% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο να προέρχεται από σνακ. Από αυτούς που έτρωγαν σνακ — το 95% αυτών που αναλύθηκαν για τη μελέτη, η μέση πρόσληψη ήταν 2,28 σνακ την ημέρα, με το 47% να έτρωγε δύο σνακ και το 29% να έτρωγε περισσότερα από δύο. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν σνακ υψηλής ποιότητας, όπως ξηρούς καρπούς και φρούτα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιές βάρος σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν σνακ ή τσιμπολογούσαν ανθυγιεινές τροφές – ακόμη και με αποτέλεσμα καλύτερη μεταβολική υγεία και μειωμένη πείνα.

Ωστόσο, το 26% των ανθρώπων συνδύαζε υγιεινά γεύματα με σνακ κακής ποιότητας, όπως επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκές λιχουδιές, τα οποία συσχετίστηκαν με κακή υγεία, υψηλότερα επίπεδα πείνας και μια σειρά διαταραχών που σχετίζονται με μεταβολικές ασθένειες, όπως υψηλότερο ΔΜΣ, υψηλότερο σπλαχνικό λίπος. (λίπος στην κοιλιά) και υψηλότερες μεταγευματικές συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων (λίπος στο αίμα μετά από ένα γεύμα).

Από τα πιο δημοφιλή σνακ που οι άνθρωποι ανέφεραν ότι τρώνε, τα κέικ και οι πίτες είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στην πρόσληψη θερμίδων (14%), μετά τα δημητριακά πρωινού (13%), τα παγωτά και τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια (12%) και τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα και τα ψητά αγαθών (11-12%). Οι φορές που οι άνθρωποι κατανάλωναν τα σνακ έκαναν μεγάλη διαφορά στην υγεία – με τις πιο σημαντικές μετά τις 9 το βράδυ, ειδικά καθώς τα σνακ έτειναν προς τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Τα κακά νέα: αυτή η διαφορά μεταξύ υγιεινών γευμάτων και ανθυγιεινών σνακ επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου και λίπους στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικών, καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας. Τα καλά νέα: η αλλαγή των συνηθειών του σνακ θα μπορούσε να είναι μια απλή στρατηγική διατροφής για τη βελτίωση της υγείας. Η Δρ Sarah Berry, επικεφαλής επιστήμονας στο ZOE, δήλωσε: «Η εναλλαγή ανθυγιεινών σνακ, όπως μπισκότα, πατατάκια και κέικ, με υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς, είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας».