Το πρωινό κέρδισε τον τίτλο του ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας τη δεκαετία του 1960, αφού η Αμερικανίδα διατροφολόγος Αντέλ Ντέιβις πρότεινε ότι για να διατηρηθεί η φόρμα και να αποφευχθεί η παχυσαρκία, πρέπει να τρώμε πρωινό σαν βασιλιάδες, μεσημεριανό σαν πρίγκιπες και δείπνο σαν φτωχοί”. Αν και περίπου το 15% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες παραλείπει τακτικά το πρωινό, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το πρωινό παρέχει στον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, για να ξεκινήσει τη μέρα με ενέργεια. Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους.
Είναι όμως πραγματικά το πρωινό το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη διατροφή, η απάντηση είναι πολύπλοκη. Ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού δεν είναι επιβλαβής, άλλες έρευνες υποδηλώνουν το αντίθετο. Η κατανάλωση τακτικών γευμάτων και σνακ, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, δίνει περισσότερες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας για πάρει ο οργανισμός την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί καλά. Ωστόσο, εφόσον ένα άτομο μπορεί να χωρέσει τα θρεπτικά συστατικά του κατά τη διάρκεια άλλων γευμάτων, το πρωινό μπορεί να μην είναι το πιο κρίσιμο γεύμα της ημέρας.
Να τι λέει η επιστήμη:
Στοιχεία που υποστηρίζουν την κατανάλωση πρωινού
Τα περισσότερα από τα ισχυριζόμενα οφέλη από την κατανάλωση πρωινού προέρχονται κυρίως από μελέτες παρατήρησης, οι οποίες δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιώδη σχέση. Για παράδειγμα, μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 από 14 μελέτες παρατήρησης διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε πρωινό επτά φορές την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιακή ασθένεια, διαβήτη, ευσαρκία, υψηλή πίεση του αίματος, εγκεφαλικό, κοιλιακή παχυσαρκία, θάνατο που σχετίζεται με καρδιαγγειακά και αυξημένη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL).
Την ίδια ώρα, μια ανάλυση δεδομένων για περισσότερους από 30.000 Βορειοαμερικανούς δείχνει ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό μπορεί να χάσουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα πιο κοινά θρεπτικά συστατικά που τους έλειπαν περιλαμβάνουν:
- φυλλικό οξύ
- ασβέστιο
- σίδερο
- Βιταμίνη Α
- βιταμίνες Β1, Β2, Β3
- βιταμίνη C
- βιταμίνη D.
Επιπλέον, μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου που δημοσιεύθηκε το 2017, η οποία περιελάμβανε 18 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 και 18 υγιείς συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι η παράλειψη πρωινού προκάλεσε διαταραχές στους κιρκάδιους ρυθμούς και στις δύο ομάδες. Εκείνοι που παρέλειψαν το πρωινό παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερες αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το φαγητό. Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν ότι η κατανάλωση πρωινού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του εσωτερικού ρολογιού μας.
Η παράλειψη του πρωινού προκαλεί αύξηση βάρους;
Αν και πολλοί άνθρωποι αναφέρουν αυξημένα αισθήματα κορεσμού μετά την έναρξη της ημέρας τους με πρωινό, μελέτες δείχνουν ότι όσοι παραλείπουν και όσοι καταναλώνουν πρωινό έχουν την ίδια συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου που διεξήχθη σε διάστημα 4 μηνών που αφορούσε την απώλεια βάρους σε 309 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος σε ένα περιβάλλον ελεύθερης διαβίωσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πρωινού δεν είχε καμία σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους.