Ο χυμός πορτοκάλι είναι φτιαγμένος με συμπίεση των πορτοκαλιών για την εξαγωγή του χυμού, είτε με το χέρι είτε με τη χρήση εμπορικών μεθόδων. Είναι φυσικά πλούσιο σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο. Επιπλέον, οι εμπορικές ποικιλίες συχνά εμπλουτίζονται με ασβέστιο και βιταμίνη D.
- Ο χυμός πορτοκαλιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο.
- Μια μερίδα 8 ουγγιών (240 ml) χυμό πορτοκαλιού παρέχει περίπου:
- Θερμίδες: 110
- Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 26 γραμμάρια
- Βιταμίνη C: 67% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
- Φολικό οξύ: 15% του RDI
- Κάλιο: 10% του RDI
- Μαγνήσιο: 6% της RDI
- Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια συμπυκνωμένη πηγή βιταμίνης C , μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που διπλασιάζεται ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και παίζει κεντρικό ρόλο στην ανοσοποιητική λειτουργία .
- Η βιταμίνη C βοηθά στην προώθηση του σχηματισμού των οστών, της επούλωσης των πληγών και της υγείας των ούλων .
- Ο χυμός πορτοκαλιού είναι επίσης πλούσιος σε φυλλικό οξύ , το οποίο απαιτείται για τη σύνθεση του DNA και υποστηρίζει την ανάπτυξη και ανάπτυξη του εμβρύου .
Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
- Τα αντιοξειδωτικά στο χυμό πορτοκαλιού προάγουν την υγεία αποτρέποντας την οξειδωτική βλάβη – μια ανισορροπία μεταξύ αντιοξειδωτικών και ασταθών μορίων γνωστών ως ελεύθερων ριζών.
- Η έρευνα δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στην προστασία από χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη .
- Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή και ασκορβικό οξύ
- Μια μελέτη 8 εβδομάδων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 25 ουγγιών (750 ml) χυμού πορτοκαλιού καθημερινά αύξησε σημαντικά την αντιοξειδωτική κατάσταση .
Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των νεφρών
- Οι πέτρες στα νεφρά είναι μικρές εναποθέσεις ορυκτών που συσσωρεύονται στα νεφρά σας, προκαλώντας συχνά συμπτώματα όπως έντονο πόνο, ναυτία ή αίμα στα ούρα σας .
- Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να αυξήσει το pH ή τα ούρα, καθιστώντας το πιο αλκαλικό. Μελέτες δείχνουν ότι το υψηλότερο, πιο αλκαλικό pH των ούρων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων των νεφρών.
- Μια μικρή μελέτη παρατήρησε ότι ο χυμός πορτοκαλιού ήταν πιο αποτελεσματικός από τη λεμονάδα στη μείωση αρκετών παραγόντων κινδύνου πέτρα στα νεφρά.
Ακολουθεί βίντεο για τον χυμό πορτοκαλιού