Διατροφή

Χυμός δαμάσκηνου: Μπορεί να αποτρέψει την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Χυμός δαμάσκηνου: Μπορεί να αποτρέψει την υψηλή αρτηριακή πίεση;
Χυμός δαμάσκηνου: Ο χυμός δαμάσκηνου επηρεάζει θετικά μια ορμόνη του κυκλοφορικού που σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση που ονομάζεται αγγειοτενσίνη II. 

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Από τον 18ο αιώνα, οι άνθρωποι στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν τον χυμό του δαμάσκηνου για την προώθηση της υγείας. Ωστόσο, επειδή το ωμό ιαπωνικό δαμάσκηνο περιέχει τοξίνες, συνήθως μετατρέπεται σε χυμό που είναι ασφαλής για κατανάλωση. Αυτό το συμπύκνωμα χυμού φρούτων, που ονομάζεται bainiku-ekisu, θεωρείται ότι προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις. Αν και οι μελέτες είναι περιορισμένες, έχουν προκύψει κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.


Για παράδειγμα, έρευνα που χρησιμοποιεί λεία μυϊκά κύτταρα στα αιμοφόρα αγγεία έχει δείξει ότι ο χυμός δαμάσκηνου επηρεάζει θετικά μια ορμόνη του κυκλοφορικού που σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση που ονομάζεται αγγειοτενσίνη II. Πρόσφατα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Hypertension Research βρήκε περισσότερα στοιχεία ότι το bainiku-ekisu μπορεί να προσφέρει καρδιαγγειακά και αντιυπερτασικά οφέλη για την υγεία.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχει ο ιαπωνικός χυμός δαμάσκηνου στην αρτηριακή πίεση, ερευνητές από την Ιαπωνία έδωσαν σε ποντίκια αγγειοτενσίνη ΙΙ για να προκαλέσει υπέρταση. Στη συνέχεια δόθηκε στα τρωκτικά είτε σκέτο νερό είτε νερό με έγχυση bainiku-ekisu. Μετά από δύο εβδομάδες, οι επιστήμονες εξέτασαν τα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα τρωκτικά που έλαβαν bainiku-ekisu δεν ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, όταν η ομάδα διεξήγαγε ανάλυση ιστού σε αυτά τα ποντίκια, διαπίστωσε ότι ο χυμός προστατεύει την αγγειακή δομή από τις επιδράσεις της αγγειοτενσίνης II.

Για παράδειγμα, οι αορτές των τρωκτικών εμφάνισαν ελάχιστη ανάπτυξη και μεγέθυνση, ενώ τα ποντίκια που έλαβαν καθαρό νερό είχαν σημαντική αορτική υπερτροφία. Επιπλέον, το συμπύκνωμα χυμού φάνηκε να μειώνει τη διείσδυση των ανοσοποιητικών κυττάρων που προκαλούν φλεγμονή που σχετίζονται με την υπέρταση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το bainiku-ekisu απέτρεψε την κυτταρική μετατόπιση από τον αερόβιο μεταβολισμό στη γλυκόλυση που σχετίζεται με τη φλεγμονή, τη δυσκαμψία του αγγειακού συστήματος και την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, επειδή η έρευνα χρησιμοποίησε ποντίκια και όχι ανθρώπους, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν οι άνθρωποι θα ωφεληθούν από το bainiku-ekisu. Ωστόσο, η ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει περαιτέρω αυτά τα ευρήματα και να εντοπίσει τις συγκεκριμένες ενώσεις στον χυμό ιαπωνικού δαμάσκηνου που είναι υπεύθυνες για τις ευεργετικές καρδιαγγειακές επιδράσεις που παρατηρούνται στα τρωκτικά.

Σε ένα δελτίο τύπου, ο ανώτερος ερευνητής Satoru Eguchi, M.D., Ph.D., FAHA, από την Ιατρική Σχολή Lewis Katz στο Temple University, εξηγεί: «Μπορεί να υπάρχουν δύο ή τρεις ενώσεις που συνεργάζονται, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο εγχυμένος χυμός συμπυκνώνεται Το Ume είναι τόσο δημοφιλές ως συμπλήρωμα υγείας. Πολλαπλές ενώσεις που συνεργάζονται θα παράγουν προσθετικά ή συνεργιστικά αποτελέσματα που μπορεί να χαθούν σε ένα φαρμακευτικό παρασκεύασμα.”