Αυτή η συνταγή ψημένου χταποδιού στο φούρνο είναι ιδανική για ένα χορταστικό, γευστικό γεύμα. Η αργή διαδικασία ψησίματος διασφαλίζει ότι το χταπόδι είναι τρυφερό και εμποτισμένο με αρωματικά βότανα και κρασί. Σερβίρετε το με ψωμί ή με ψητά λαχανικά για μια ολοκληρωμένη μεσογειακή πανδαισία. Καλή σας απόλαυση!
Συστατικά:
- 1 μεγάλο χταπόδι (περίπου 2-3 κιλά)
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
- Αλάτι και πιπέρι
- Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)
- 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες (για το σερβίρισμα)
Οδηγίες:
- Προετοιμαστείτε: Ξεκινήστε καθαρίζοντας το χταπόδι. Ξεπλύνετε το καλά κάτω από κρύο νερό. Εάν δεν έχει ήδη καθαριστεί, αφαιρέστε το ράμφος και τα μύχια. Μπορείτε επίσης να ζεματίσετε το χταπόδι σε βραστό νερό για λίγα λεπτά για να μαλακώσει και να αφαιρεθεί λίγη από τη γλοιότητα.
- Μαρινάρετε: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το κρεμμύδι σε φέτες, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το λευκό κρασί, το νερό, τα φύλλα δάφνης, τη ξερή ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε το χταπόδι στη μαρινάδα, φροντίζοντας να έχει καλυφθεί. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα. Αυτό βοηθά το χταπόδι να απορροφήσει όλες τις γεύσεις.
- Προθερμάνετε το φούρνο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
- Ψήστε: Μεταφέρετε το μαριναρισμένο χταπόδι και όλη τη μαρινάδα σε ένα μεγάλο ταψί. Βεβαιωθείτε ότι το χταπόδι είναι ομοιόμορφα απλωμένο. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί υγρό κατά το ψήσιμο.
- Μαγειρέψτε: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1,5 με 2 ώρες. Το χταπόδι πρέπει να είναι τρυφερό όταν τρυπιέται με ένα πιρούνι. Τα τελευταία 20 λεπτά του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει ελαφρά το χταπόδι.
- Σερβίρετε: Μόλις τελειώσετε, αφαιρέστε το πιάτο από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού στο πλάι. Το λεμόνι προσθέτει μια λαμπερή, όξινη νότα που συμπληρώνει τις πλούσιες, αλμυρές γεύσεις του ψημένου χταποδιού.