«Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέεται στενά με την υγεία σε πολλές διαφορετικές ασθένειες», δήλωσε η Δρ Julia Scialla, νεφρολόγος στο Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (UVA) στο Charlottesville. «Ανησυχούμε για τις γενικές επιπτώσεις στην υγεία, όταν βλέπουμε ασθενείς με ΧΝΝ να καταναλώνουν χαμηλά επίπεδα φρούτων και λαχανικών. Πρέπει να προσέχουμε, να μην αποθαρρύνουμε άσκοπα την υγιεινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, όταν παρέχουμε διατροφικές συμβουλές σε ασθενείς με ΧΝΝ, όπως συμβουλές για μείωση της πρόσληψης καλίου».
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τα πρότυπα διατροφής από εθνικές έρευνες για την υγεία και τη διατροφή που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1988 και 2018. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 1988 και 1994, το 52% των ερωτηθέντων με ΧΝΝ είχαν χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, σε σύγκριση με το 48% των ατόμων χωρίς τη νόσο. Μεταξύ 2003 και 2010, το 46% των ερωτηθέντων με ΧΝΝ είχαν χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, σε σύγκριση με το 41% των ατόμων χωρίς ΧΝΝ. Και μεταξύ 2011 και 2018, το 48% των ερωτηθέντων με ΧΝΝ είχαν χαμηλή πρόσληψη, σε σύγκριση με το 46% της ομάδας ελέγχου.
Περίπου 37 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η ΧΝΝ συμβαίνει όταν τα νεφρά δεν είναι σε θέση να φιλτράρουν αποτελεσματικά τα απόβλητα από το αίμα. Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Οι ασθενείς που έχουν ΧΝΝ μερικές φορές καλούνται να μειώσουν το κάλιο, ένα μέταλλο που βρίσκεται συνήθως στα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόοσο , τα οφέλη αυτής της συμβουλής για την υγεία δεν είναι γνωστά. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί εάν η χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι αιτία ή αποτέλεσμα της ΧΝΝ ή εάν εμπλέκονται άλλοι παράγοντες, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Ελπίζουμε ότι μέσω αυτής της μελέτης και παρόμοιων μελετών θα μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τόσο υγιή άτομα όσο και ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο να επανεξετάσουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών ενσωματώνοντας περισσότερες ποικιλίες και ποσότητες μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων προϊόντων στην καθημερινότητά τους.», δήλωσε η συν-συγγραφέας Shirin Pourafshar, διατροφολόγος και διαιτολόγος με έδρα το Charlottesville, Va. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Journal of Renal Nutrition.