Διατροφή

Χουνκιάρ μπεγιεντί: Ένα κλασικό πιάτο που θα σερβίραμε σε έναν Σουλτάνο

Χουνκιάρ μπεγιεντί: Ένα κλασικό πιάτο που θα σερβίραμε σε έναν Σουλτάνο
Χουνκιάρ μπεγιεντί: Η απόλαυση του Σουλτάνου συνδυάζει κρεμώδη, καπνιστό πουρέ μελιτζάνας με τρυφερό αρνί στιφάδο, προσφέροντας ένα πλούσιο και ανακουφιστικό γευστικό προφίλ.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το Hünkar Beğendi είναι ένα κλασικό τουρκικό πιάτο, που μεταφράζεται σε «Σουλτανική απόλαυση». Συνδυάζει κρεμώδη, καπνιστό πουρέ μελιτζάνας με τρυφερό αρνί στιφάδο, προσφέροντας ένα πλούσιο και ανακουφιστικό γευστικό προφίλ. Εδώ είναι μια συνταγή για να φτιάξετε αυτό το βασιλικό πιάτο.


Συστατικά:

  • 500 γρ αρνί σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 ντομάτες σε κύβους
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό

 

Για τον πουρέ μελιτζάνας:

  • 4 μέτριες μελιτζάνες
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κ.σ αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί
  • Αλάτι

 

Οδηγίες:

  • Ψήνετε τις μελιτζάνες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200°C. Τρυπάτε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι και τις ψήνετε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε από το φούρνο, ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε τη σάρκα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Ετοιμάζουμε το αρνί στιφάδο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τους κύβους αρνιού ροδίζοντας τους από όλες τις πλευρές. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, τις ντομάτες σε κύβους, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε νερό ή ζωμό και αφήστε το να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το αρνί.
  • Φτιάχνουμε το Beğendi: Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι να γίνει ένα ρου. Προσθέστε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να αποφύγετε τους σβόλους. Μόλις πήξει το μείγμα, προσθέτουμε την πολτοποιημένη μελιτζάνα και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε καλά και αλατίζουμε.
  • Σερβίρετε το αρνί στιφάδο πάνω από τον κρεμώδη πουρέ μελιτζάνας.

Απολαύστε το Hünkar Beğendi σας, ένα πιάτο που ταιριάζει σε έναν Σουλτάνο!