Το χούμους κόκκινης πιπεριάς είναι μια απολαυστική παραλλαγή του παραδοσιακού χούμους, προσθέτοντας μια γλυκιά και καπνιστή γεύση σε αυτό το δημοφιλές ντιπ της Μέσης Ανατολής. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να προετοιμάσετε χούμους κόκκινης πιπεριάς στο σπίτι:
Συστατικά:
- 1 κονσέρβα (15 ουγγιές) ρεβίθια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- 1/3 φλιτζάνι ταχίνι (σουσάμι)
- 1/4 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου 1 μεγάλο λεμόνι)
- 2-3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι ψητές κόκκινες πιπεριές (από βάζο ή σπιτικές)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά, για επιπλέον καπνό)
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- Νερό (όσο χρειάζεται για συνοχή)
Οδηγίες:
Ετοιμάζουμε τα ρεβίθια: Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα ρεβίθια. Η αφαίρεση των φλοιών (προαιρετικά) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια πιο λεία υφή χούμους.
Ανακατέψτε τα υλικά: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, συνδυάστε τα ρεβίθια, το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τις ψητές κόκκινες πιπεριές, τον κιμά σκόρδο, το τριμμένο κύμινο και την καπνιστή πάπρικα (αν χρησιμοποιείτε). Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες.
Προσαρμόστε τη συνοχή: Κατά το ανακάτεμα, προσθέστε νερό μια κουταλιά της σούπας μέχρι να φτάσετε την επιθυμητή συνοχή. Το χούμους πρέπει να είναι κρεμώδες και να απλώνεται αλλά όχι πολύ πηχτό.
Καρύκευμα για γεύση: Δοκιμάστε το χούμους και προσαρμόστε το καρύκευμα με αλάτι, πιπέρι και επιπλέον χυμό λεμονιού ή μπαχαρικά όπως χρειάζεται. Ανακατεύουμε ξανά για λίγο να ενσωματωθούν.
Σερβίρετε: Μεταφέρετε το χούμους κόκκινης πιπεριάς σε ένα μπολ σερβιρίσματος. Περιχύνετε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με μια πρέζα καπνιστή πάπρικα για γαρνίρισμα, αν θέλετε.
Απολαύστε: Σερβίρετε το χούμους κόκκινης πιπεριάς με πίτα, κράκερ, φρέσκα λαχανικά ή χρησιμοποιήστε το ως άλειμμα σε σάντουιτς ή περιτυλίγματα. Είναι επίσης νόστιμο ως ντιπ για πατατάκια ή ως μέρος μιας πιατέλας με μεζέ.
Αποθήκευση: Αποθηκεύστε το χούμους που περισσεύει κόκκινη πιπεριά σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 5-7 ημέρες. Ανακατέψτε πριν το σερβίρετε εάν προκύψει διαχωρισμός.
Το χούμους κόκκινης πιπεριάς δεν είναι μόνο γευστικό αλλά και γεμάτο θρεπτικά συστατικά από ρεβίθια και ταχίνι, καθιστώντας το ένα υγιεινό σνακ ή ορεκτικό. Προσαρμόστε τη συνταγή προσαρμόζοντας την ποσότητα του σκόρδου, των μπαχαρικών ή του χυμού λεμονιού ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Απολαύστε αυτή τη ζωντανή και νόστιμη βουτιά ως μέρος του επόμενου γεύματος ή της συγκέντρωσης σας!