Η άνοιξη είναι η εποχή των νοστιμότερων χορταρικών. Αν μένετε μακριά από πόλεις σίγουρα γνωρίζετε πολλά από αυτά, άλλα για τσιγαριστά και άλλα βραστά. ”Σας διαβεβαιώνω ότι αν τα συνοδέψετε με χωριάτικο ψωμάκι και ταραμοσαλάτα, το αποτέλεσμα θα σας αφήσει έκπληκτους με τη νοστιμιά του!” αναφέρει στο www.Life2day.gr η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου .
Χορταστικά σαλατοφαγητά
Η Σαρακοστή θέλει πιάτα νηστίσιμα μεν, χορταστικά δε. Γι’ αυτό συνδυάζουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας με κάποιο αμυλούχο υλικό, όπως είναι οι ζύμες, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και βέβαια τα μανιτάρια που είναι μια άριστη πρωτεΐνη. Οι συνδυασμοί, αμέτρητοι!
Η απλούστερη αλλά από τις νοστιμότερες λύσεις είναι η κλασική πατατοσαλάτα. Βράζετε πατάτες, τις κόβετε σε μπουκιές και προσθέτετε τουρσάκια, κάππαρη, φρέσκο κρεμμυδάκι, μουστάρδα, χυμός λεμονιού, ξερό θυμάρι ή ρίγανη και αλατοπίπερο.
Τα χόρτα, απίθανα νόστιμα!
Αυτή την εποχή κυριαρχούν τα ραδίκια κάθε είδους, τα λάπατα, οι ζωχοί, οι βρούβες. Τα βράζετε ανάλογα με το πόσο μαλακά θέλετε (15 λεπτά για αλ ντέντε και 30 λεπτά για μαλακά) και τα στραγγίζετε πολύ καλά. Ζεσταίνετε λάδι σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, τα σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά να λαδωθούν και προσθέτετε 2 – 3 σκελίδες σκόρδου, κομμένες στη μέση, ίσα-ίσα να δώσουν τη μυρωδιά τους. Δεν έχετε ιδέα τι μεταμόρφωση είναι αυτή για τα χόρτα.
Όσο για τα τσιγαριστά χόρτα είναι από τα απαραίτητα της νηστείας (όσοι δεν νηστεύετε θα τα συνοδέψετε με μπόλικη φέτα). Μαζέψτε ή αγοράστε σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια (σκατζίκια), καυκαλήθρες, λάπατα κ.ά., και τα σοτάρετε σε λαδάκι, Ρίχνετε και κάποιο μυρωδάτο υλικό όπως φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο και τον υπέροχο μάραθο και σβήνετε με λίγο λευκό κρασάκι. Προσθέτετε χυμό ντομάτας ή πελτέ και λίγο νεράκι, μαγειρεύετε για λίγα λεπτά ίσα να μαλακώσουν τα χόρτα και σερβίρετε!
Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr