Τα χόρτα, ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, γιορτάζει την απλότητα και τις ζωηρές γεύσεις των φρέσκων χόρτων. Συχνά σε ελληνικά σπίτια και ταβέρνες, αυτό το πιάτο αναδεικνύει τη μεσογειακή προσέγγιση στη μαγειρική: φρέσκα, υγιεινά υλικά που παρασκευάζονται με ελάχιστη φασαρία. Τα χόρτα αποτελούνται συνήθως από άγρια χόρτα, όπως πικραλίδα, σπανάκι και τσουρέκι, ασπρισμένα και στη συνέχεια σοταρισμένα με σκόρδο και ελαιόλαδο. Η τελευταία πινελιά του χυμού λεμονιού προσθέτει ένα αναζωογονητικό boost, εξισορροπώντας την πικρία των χόρτων.
Συστατικά:
- 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα (πικραλίδα, σπανάκι, σέσκουλο)
- 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο λεμόνι (ξεφλουδισμένο και χυμό)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- Αλάτι και πιπέρι
- Τυρί φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
- Νιφάδες κόκκινης πιπεριάς (προαιρετικά)
Οδηγίες:
- Προετοιμάστε τα χόρτα: Ξεκινήστε πλένοντας καλά τα ανάμεικτα χόρτα για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή τρίμμα. Κόψτε τυχόν σκληρούς μίσχους, ειδικά αν χρησιμοποιείτε πικραλίδα ή σέσκουλο. Κόψτε ή κόψτε τα χόρτα σε εύχρηστα κομμάτια, διασφαλίζοντας ότι είναι περίπου ομοιόμορφα σε μέγεθος για ομοιόμορφο μαγείρεμα.
- Μπλανσάρετέ τα: Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφήστε τη να βράσει. Προσθέστε μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι στο βραστό νερό. Δουλεύοντας σε παρτίδες, αν χρειάζεται, ασπρίζουμε τα χόρτα βυθίζοντάς τα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να γίνουν τρυφερά. Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να μεταφέρετε τα ασπρισμένα χόρτα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος και να διατηρήσετε το ζωντανό τους χρώμα.
- Στραγγίζουμε και στύβουμε: Μόλις κρυώσουν τα χόρτα, τα στραγγίζουμε καλά. Στίψτε την περίσσεια νερού χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για να μην γίνει πολύ νερουλό το πιάτο.
- Σοτάρουμε με σκόρδο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε για περίπου 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει αλλά όχι να ροδίσει. Προσθέστε τα στραγγισμένα χόρτα στο τηγάνι, ανακατεύοντας να αλείψουν ομοιόμορφα με το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν τα χόρτα.
- Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε: Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας τα χόρτα να ενωθούν. Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας. Για λίγη φωτιά πασπαλίζουμε με νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, προαιρετικά γαρνίροντας με θρυμματισμένη φέτα.
Τα χόρτα είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε ως συνοδευτικό ή ελαφρύ κυρίως πιάτο. Συνδυάστε το με ψωμί κρούστας, πίτα ή ψητά κρέατα για ένα πλήρες γεύμα. Αυτή η απλή αλλά γευστική συνταγή για υγιεινή διατροφή αναδεικνύει τη φυσική νοστιμιά των φρέσκων χόρτων ενισχυμένη με λεμόνι και ελαιόλαδο.