Θέλετε να χάσετε βάρος αλλά δεν μπορείτε να πείτε όχι στα γλυκά; Δεν χρειάζεται να το κόψετε, μπορείτε ακόμα να ικανοποιήσετε το γλυκό σας χωρίς να νιώθετε πολύ ένοχοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αντισταθούν στο αγαπημένο τους επιδόρπιο, είτε πρόκειται για μια μπάλα παγωτό είτε για οποιοδήποτε άλλο απολαυστικό γλυκό. Ωστόσο, η ραφιναρισμένη ζάχαρη έχει προσελκύσει πολλή αρνητική προσοχή εδώ και αρκετό καιρό. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι ένα τρόφιμο με κενές θερμίδες που είναι δυνητικά εθιστικό και δεν έχει θρεπτική αξία.
Σήμερα, η αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξανόμενη επιδημία αύξησης βάρους και παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία, όπως γνωρίζουμε, συνδέεται στενά με τον διαβήτη τύπου 2 και είναι η προάγγελος πολλών άλλων χρόνιων ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, PCOS, δυσλιπιδαιμία κ.λπ. Η παχυσαρκία και ο διαβήτης μαζί είναι πολύπλοκες, χρόνιες παθήσεις υγείας που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Σε έναν κόσμο όπου τα ζαχαρούχα τέρατα έχουν γίνει πανταχού παρούσα, η σημασία της συνειδητής και πιο υγιεινής διατροφής δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Ως επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη διαχείριση της παχυσαρκίας, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας είναι να κάνουμε τους ασθενείς μας να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης. Οι λόγοι για αυτό είναι η μη διαθεσιμότητα πιο υγιεινών εναλλακτικών στην αγορά. Ακόμη και οι λεγόμενες πιο υγιεινές εναλλακτικές μπορεί να έχουν υψηλή κρυφή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτό ήταν ένα σημαντικό σημείο συζήτησης στο πρόσφατο παρελθόν.
Μία από τις συνταγές που θα εκπλαγείτε όταν τις δοκιμάσετε και συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχουν ζάχαρη είναι η μους αβοκάντο με σοκολάτα. Η μους αβοκάντο με σοκολάτα είναι μια υγιεινή εναλλακτική που σίγουρα θα ευχαριστήσει το εσωτερικό σας γλυκό. Τα συστατικά που θα χρειαστείτε είναι το εξής:
- 2 πολύ ώριμες μπανάνες, καθαρισμένες, ψιλοκομμένες
- 2 ώριμα αβοκάντο, ψιλοκομμένη σάρκα
- 2 κουταλιές βούτυρο φουντουκιού ή αμυγδάλου
- 1/2 φλιτζάνι (40 g) ακατέργαστη σκόνη κακάο
- 2 κσ γάλα καρύδας
- 1/4 φλιτζάνι (30 γρ.) δάκρυα κακάο
- 2 x 125 γραμμάρια βατόμουρα
Το μόνο που έχετε να κάνετε για να το παρασκευάσετε είναι να τοποθετήσετε τη μπανάνα, το αβοκάντο, το βούτυρο ξηρών καρπών, τη σκόνη κακάο, το γάλα καρύδας και μια πρέζα αλάτι σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζετε σε ένα ρηχό σκεύος σερβιρίσματος, στη συνέχεια σκεπάζετε και αφήνετε να κρυώσει για 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει. Πασπαλίστε με τα δάκρυα κακάο και τα μούρα για να σερβίρετε.