Η χοληστερόλη είναι γνωστή ως σιωπηλός δολοφόνος γιατί δεν έχει ορατά συμπτώματα και διαγιγνώσκεται μόνο όταν επισκεφτείτε έναν γιατρό. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να σας θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, η οποία αν αφεθεί ανεξέλεγκτη μπορεί να είναι θανατηφόρα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της κακής χοληστερόλης ή της LDL υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας, εκτός από μια υγιεινή διατροφή, μπορείτε επίσης να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας με υγιεινά ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας. Οι γιατροί λένε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται υπό έλεγχο η χοληστερόλη καθώς η μείωση κατά 1% της κακής χοληστερόλης συνδέεται με 1% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ μια μείωση 1% στη συνολική χοληστερόλη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. έως και 3%.
Τρία εξαιρετικά θρεπτικά ποτά που πρέπει να καταναλώνετε τακτικά στη διατροφή σας είναι:
- Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλωτικά ποτά στον κόσμο. Εκτός από πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, το πράσινο τσάι βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε άτομα με παχυσαρκία. Το πράσινο τσάι, ενώ μειώνει τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης και LDL χοληστερόλης δεν μειώνει την HDL χοληστερόλη. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διατροφικό περιοδικό BMC, υπάρχουν ισχυρές επιδημιολογικές ενδείξεις ότι η πρόσληψη πράσινου τσαγιού είναι προστατευτική έναντι της υπερλιπιδαιμίας. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας πιστεύουν ότι το πράσινο τσάι μειώνει την απορρόφηση των λιπών στο έντερο και ενεργοποιεί την οδό μείωσης της σύνθεσης των λιπαρών οξέων, η οποία βοηθά στη μείωση των επιπέδων της LDL στο σώμα. Η κατανάλωση μεταξύ 3-5 φλιτζανιών ημερησίως συσχετίστηκε με τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
- Γάλα σόγιας: Το γάλα σόγιας είναι μια από τις καλύτερες εναλλακτικές πηγές γάλακτος, ειδικά για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Και εκτός από αυτό, βοηθά επίσης σημαντικά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, με τη βοήθεια πεπτιδίων κατά την πέψη της πρωτεΐνης σόγιας. Οι γιατροί πιστεύουν ότι τα πεπτίδια βοηθούν στην ανοδική ρύθμιση των ηπατικών υποδοχέων LDL. Σύμφωνα με το Journal of Nutrition, μια μελέτη λέει ότι η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης σόγιας έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα της LDL μακροπρόθεσμα. Οι ερευνητές εξέτασαν 43 δοκιμές για να αξιολογήσουν την επίδραση της σόγιας στα επίπεδα της LDL. Το Harvard Health λέει ότι το όφελος της σόγιας για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1999 από τον FDA, 25 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας την ημέρα αρκούν για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
- Χυμός ροδιού: Ο χυμός ροδιού είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με τους γιατρούς, βοηθά στη μείωση της οξειδωμένης LDL, ενός τύπου LDL χοληστερόλης που μπορεί να συμβάλει στον σχηματισμό αθηροσκλήρωσης. Ορισμένες μελέτες λένε ότι η τακτική κατανάλωση αυτού του κόκκινου χυμού βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης κατά 3-10%. Οι γιατροί λένε ότι ο χυμός ροδιού περιέχει τανίνες και ανθοκυανίνες, οι οποίες και οι δύο έχουν αντι-αθηρογόνες ιδιότητες που βοηθούν στην επιβράδυνση της οξείδωσης της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή της LDL.