Διατροφή

Χοιρίνο λεμονάτο: Πώς να φτιάξετε το τέλειο λεμονάτο χοιρινό κατσαρόλας;

Χοιρίνο λεμονάτο: Πώς να φτιάξετε το τέλειο λεμονάτο χοιρινό κατσαρόλας;
Χοιρίνο λεμονάτο: Το να φτιάξετε το τέλειο χοιρινό με λεμόνι στην κατσαρόλα είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό πιάτο

Το να φτιάξετε το τέλειο χοιρινό με λεμόνι στην κατσαρόλα είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό πιάτο. Δείτε πώς να το προετοιμάσετε για την οικογένειά σας ή σαν οικοδεσπότης σε φίλους.

Συστατικά:

  • 1 κιλό χοιρινό κρέας (από την ώμη ή το φιλέτο, κομμένο σε κύβους)
  • 2 λεμόνια (χυμός και ξύσμα)
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Φρέσκα βότανα (όπως θυμάρι ή ρίγανη)
  • Προαιρετικά: πατάτες ή καρότα για επιπλέον γεύση και ουσία

Οδηγίες:

Προετοιμασία: Ξεκινήστε μαρινάροντας τους κύβους χοιρινού με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε το να καθίσει για τουλάχιστον 30 λεπτά για να απορροφήσει τις γεύσεις.

Ψήσιμο: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε μερικές κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τους μαριναρισμένους κύβους χοιρινού κρέατος σε παρτίδες, σοτάροντάς τους μέχρι να αποκτήσουν μια χρυσοκαφέ κρούστα. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σοτάρισμα: Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Εάν χρησιμοποιείτε, προσθέστε ψιλοκομμένες πατάτες ή καρότα και σοτάρετε για λίγα λεπτά.

Αφαίρεση γυαλιού: Ρίξτε το ζωμό, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να ενσωματωθούν τυχόν γευστικά κομμάτια. Αυτό το βήμα προσθέτει βάθος στο πιάτο.

Μαγείρεμα: Επιστρέψτε το ψημένο χοιρινό στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Προσθέστε φρέσκα βότανα για άρωμα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και να αναμειχθούν καλά οι γεύσεις.

Σερβίρισμα: Δοκιμάστε και προσαρμόστε το καρύκευμα αν χρειάζεται. Σερβίρετε το χοιρινό με τη σάλτσα του πάνω από ρύζι, πουρέ πατάτας ή μαζί με μια φρέσκια σαλάτα.

Αυτό το απλό αλλά γευστικό πιάτο συνδυάζει τη γλυκιά γεύση του λεμονιού με τον αλμυρό πλούτο του χοιρινού, δημιουργώντας μια τέλεια ισορροπία γεύσεων.