Διατροφή

Νηστεία: Πανεύκολος σιμιγδαλένιος χαλβάς με λίγη ζάχαρη

Νηστεία: Πανεύκολος σιμιγδαλένιος χαλβάς με λίγη ζάχαρη
Νηστεία: Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα γλυκό που γίνεται με πολλές παραλλαγές. Δείτε αυτή τη συνταγή που γίνεται με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Όλη την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς πρωταγωνιστεί. Είναι από τα παραδοσιακά μας γλυκά που γίνονται τόσο γρήγορα και εύκολα, ώστε πραγματικά δεν γίνεται να μην ξέρετε να φτιάχνετε αυτό το εύκολο γλυκό και με λίγα υλικά! Είναι επίσης και το γλυκό που προτιμάτε την 25η Μαρτίου!


Υλικά για φόρμα διαμέτρου περίπου 24 εκ.

  • 240 ml ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
  • 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 40 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα, και λίγο για γαρνίρισμα
  • 40 γρ. σταφίδα μαύρη Κορίνθου

Για το σιρόπι

  • 900 ml νερό
  • 1 νεράντζι ή πορτοκάλι κομμένο στη μέση (ιδανικά ακέρωτο)
  • 190 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση

  • Βάζετε σε μία μικρή κατσαρόλα το νερό, το κομμένο νεράντζι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τοποθετείστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να βράσει.
  • Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5–10 λεπτά, ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να αρωματιστεί το σιρόπι.
  • Σουρώνετε το σιρόπι και το διατηρείτε ζεστό.
  • Σε δεύτερη, πιο μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι. Ανάβετε τη φωτιά στο μέτριο και περιμένετε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και να μυρίσει ωραία.
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιρόπι. Εδώ προσέχουμε ιδιαίτερα γιατί όπως γνωρίζουμεόταν ρίχνουμε νερό (το σιρόπι) στο λάδι, πιτσιλάει επικίνδυνα. Όσο προσθέτουμε το σιρόπι, ανακατεύουμε με την κουτάλα.
  • Από την στιγμή που θα μπει το σιρόπι, σε πολύ λίγο χρόνο θα δέσει το γλυκό, γι’ αυτό είμαστε συνεχώς από πάνω ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το μείγμα έχει δέσει καλά και στέκεται. Αυτή η διαδικασία δεν παίρνει πάνω από 3 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε σε φόρμα για κέικ (δεν χρειάζεται λάδωμα) και πιέζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να έχει ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ωραίο σχήμα όταν τον ξεφορμάρουμε.
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιάτο για να τον ξεφορμάρουμε εύκολα και γρήγορα.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και καρύδι τριμμένο.

Απολαύστε ένα υπέροχο γλυκό με πολύ λίγες θερμίδες!