Διατροφή

Χαλβάς με ταχίνι – Θρεπτικό και νόστιμο γλυκό

Χαλβάς με ταχίνι – Θρεπτικό και νόστιμο γλυκό
Χαλβάς με ταχίνι - Ο χαλβάς μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία συστατικών όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα, καθιστώντας τον μια προσαρμόσιμη απόλαυση που ταιριάζει σε κάθε ουρανίσκο.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Ο χαλβάς, ένα γλυκό με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, έχει γίνει αγαπητός παγκοσμίως για την υπέροχη γεύση και την ξεχωριστή υφή του. Συνήθως παρασκευάζεται από πάστα σουσαμιού (ταχίνι) και γλυκαίνεται με ζάχαρη ή μέλι. Ο χαλβάς μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία συστατικών όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα, καθιστώντας τον μια προσαρμόσιμη απόλαυση που ταιριάζει σε κάθε ουρανίσκο. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να δημιουργήσετε τον δικό σας χαλβά με σουσάμι στο σπίτι.


Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι ταχίνι (σουσάμι)
  • 1-1/2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα (προαιρετικά)

 

Οδηγίες:

Ετοιμάζουμε το μείγμα:

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ταχίνι μέχρι να γίνει λείο και το αφήνουμε στην άκρη. Εάν χρησιμοποιείτε, ανακατέψτε το εκχύλισμα βανίλιας και τους ξηρούς καρπούς στο ταχίνι.

Φτιάξτε το σιρόπι ζάχαρης:

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Αυξήστε τη φωτιά και αφήστε το να πάρει βράση χωρίς να ανακατεύετε, μέχρι το σιρόπι να φτάσει στο στάδιο της «μαλακής μπάλας» (περίπου 240°F σε ένα θερμόμετρο καραμέλας).

Συνδυάστε ταχίνι και σιρόπι:

  • Μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι το αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό σιρόπι στο μείγμα του ταχινιού, ανακατεύοντας συνεχώς. Το μείγμα θα αρχίσει να απομακρύνεται από τα πλαϊνά του μπολ καθώς πήζει.

Φτιάξτε τον χαλβά:

  • Μεταφέρετε γρήγορα το μείγμα του χαλβά σε μια λαδόκολλα ή σε μια φόρμα της επιλογής σας. Πιέστε σταθερά προς τα κάτω για να εξαφανίσετε τυχόν θύλακες αέρα και λειάνετε το επάνω μέρος.

Ψύξτε και σερβίρετε:

  • Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες, ή όλη τη νύχτα, για να δέσει εντελώς. Μόλις δέσει, βγάζετε τον χαλβά σε ένα πιάτο, τον κόβετε σε φέτες ή κύβους και σερβίρετε.
  • Η απολαυστικά εύθρυπτη υφή και η γλυκύτητα των ξηρών καρπών του χαλβά τον καθιστούν ένα μοναδικό επιδόρπιο, ιδανικό για να το απολαύσετε με τσάι ή καφέ. Ακολουθώντας αυτή την απλή συνταγή, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νόστιμη απόλαυση που αποτυπώνει την ουσία της κουζίνας της Μέσης Ανατολής ακριβώς στην κουζίνα σας.