Η παραδοσιακή ελληνική συνταγή χαλβά αναφέρεται συχνά ως «1:2:3:4», καθώς απαιτεί μια μονάδα λάδι, δύο σιμιγδάλι, τρεις ζάχαρη και τέσσερα νερό. Τόσο απλό!
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Συστατικά συνταγής:
Για τον σιμιγδαλένιο Χαλβά:
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι (1 1/2 φλιτζάνι χοντρό και 1/2 φλιτζάνι λεπτό)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (σκόνη)
- 1/4 του φλιτζανιού ξανθές σταφίδες (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι φέτες αμυγδάλου (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη (ή 2 φλιτζάνια ζάχαρη και 1 φλιτζάνι μέλι)
- 4 φλιτζάνια νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 ολόκληρη σκελίδα (προαιρετικά)
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Οδηγίες παρασκευής:
Για να ετοιμάσετε αυτή τη νόστιμη συνταγή για τον ελληνικό χαλβά, ξεκινήστε ετοιμάζοντας το σιρόπι. Προσθέτετε όλα τα υλικά σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρουν βράση. Βράζετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πήξει ελαφρώς το σιρόπι. Αφήστε στην άκρη, αλλά διατηρήστε το ζεστό.
Στο μεταξύ, ψήνετε τα ασήμι αμυγδάλου στο φούρνο στους 180C. Αν και η παραδοσιακή συνταγή του ελληνικού χαλβά δεν περιλαμβάνει αμύγδαλα, είναι πάντα μια ωραία προσθήκη, που δίνει επιπλέον γεύση και τραγανότητα.
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να απορροφήσει το σιμιγδάλι το λάδι. Όταν το σιμιγδάλι αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να ψηθεί μέχρι να ροδίσει (ανακατεύοντας συνεχώς). Όσο περισσότερο φρυγανίζετε το μείγμα, τόσο πιο σκούρο θα γίνει. Προσέξτε μόνο να μην το ψήσετε υπερβολικά, γιατί το σιμιγδάλι θα καεί και ο χαλβάς θα πικρίσει.
Βγάζετε την κατσαρόλα από την εστία και ρίχνουμε μέσα, σιγά σιγά, το χλιαρό σιρόπι. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε τη φλούδα λεμονιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο!
Ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Προσθέστε τα μπαχαρικά του χαλβά.
Μαγειρέψτε τον χαλβά (ανακατεύοντας) μέχρι να πήξει το μείγμα και να τραβήξει εύκολα από τα πλαϊνά του τηγανιού.
Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τις σταφίδες και τις μισές φέτες αμύγδαλου και ανακατεύετε.
Σκεπάζετε τον χαλβά με μια πετσέτα και τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Ρίξτε το μείγμα σε μια φόρμα για πουτίγκα ή σε ατομικά μπολ.
Αφήνετε τον χαλβά να κρυώσει για περίπου 1 1/2 ώρα πριν τον σερβίρετε. Γαρνίρετε με λίγη κανέλα σε σκόνη και πασπαλίζετε με τις υπόλοιπες φέτες αμύγδαλου.