Αυτό το πιάτο συνδυάζει την τραγανή υφή του τηγανισμένου τυριού χαλουμιού με μια ζωντανή και πικάντικη σάλτσα λαχανικών. Τέλεια ως ορεκτικό ή κυρίως πιάτο, αυτή η συνταγή χρειάζεται μόνο περίπου 30 λεπτά για να προετοιμαστεί.
Συστατικά:
Για το τηγανητό χαλούμι:
- 250 γρ τυρί χαλούμι, κομμένο σε φέτες πάχους 1 εκ
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για την πικάντικη σάλτσα λαχανικών:
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 πιπεριά (κόκκινη ή κίτρινη), κομμένη σε κύβους
- 1 κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτες σε κύβους
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- ½ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς)
- Φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός (για γαρνίρισμα)
Οδηγίες:
- Ετοιμάστε το χαλούμι:
- Ξεκινήστε στεγνώνοντας τις φέτες χαλλουμιού με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία. Αυτό βοηθά στην επίτευξη τραγανής υφής κατά το τηγάνισμα.
- Τηγανίζουμε το χαλούμι:
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε στο τηγάνι τις φέτες χαλούμι σε μία στρώση. Τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Το βγάζετε από το τηγάνι και το βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει το περιττό λάδι. Καρυκεύουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
- Φτιάξτε την πικάντικη σάλτσα λαχανικών:
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε για ένα ακόμη λεπτό μέχρι να μυρίσει.
- Ανακατεύουμε την πιπεριά και τα κολοκυθάκια σε κύβους. μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε μέσα τις κονσέρβες κομμένες ντομάτες, την πάπρικα, τις νιφάδες τσίλι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει, αφήνοντάς το να μαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Σερβίρισμα:
- Ρίχνουμε με κουτάλι την πικάντικη σάλτσα λαχανικών στα πιάτα σερβιρίσματος και από πάνω το τηγανητό χαλούμι.
- Γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό για αρωματικό τελείωμα.
Απολαύστε αυτό το υπέροχο πιάτο με ψωμί κρούστας ή με ρύζι για ένα πλήρες γεύμα! Καλή σας όρεξη!!!