Με καταγωγή από την Κύπρο, το χαλούμι είναι ένα ημίσκληρο, μη ώριμο, αλμηρό τυρί που μπορεί να παρασκευαστεί από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό αλλά είναι πραγματικά νόστιμο μαγειρεμένο, έχοντας υψηλό σημείο τήξης, το καθιστά εξαιρετική επιλογή για ψήσιμο ή τηγάνισμα. Για να φτιάξουμε χαλούμι ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε πυτιά ή χορτοφαγική πυτιά. Μόλις κρυώσουν, το τυρόπηγμα και ο ορός γάλακτος χωρίζονται φυσικά. Τα τυρόπηγμα στη συνέχεια αφήνονται να σφίξουν, μετά ποσέ τα στον ορό γάλακτος με λίγο αλάτι και μετά διατηρούνται σε άλμη για να διατηρηθεί το τυρί.
Τα κορυφαία 5 οφέλη για την υγεία
1. Πλούσιο σε ασβέστιο φιλικό προς τα οστά. Το χαλούμι, όπως και άλλα γαλακτοκομικά, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ένα μέταλλο που χρειαζόμαστε για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, καθώς και για γερά υγιή οστά και δόντια. Μια μερίδα (80g) συμβάλλει σημαντικά στις ημερήσιες ανάγκες σας σε ασβέστιο, κάτι που είναι σημαντικό για όλα τα στάδια της ζωής.
2. Χρήσιμη πηγή πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την καλή υγεία με τους μύες, το δέρμα και το αίμα που σχηματίζονται από αυτό το βασικό μακροθρεπτικό συστατικό, χρειαζόμαστε επαρκείς ποσότητες στη διατροφή μας για να αναπτυχθούν, να αναπτυχθούν και να επισκευαστούν τα κύτταρα και οι ιστοί.
3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά κατά την εφηβεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και αντίστασης στην ινσουλίνη στη μετέπειτα ζωή. Οι ακριβείς μηχανισμοί για αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά μπορεί, εν μέρει, να οφείλονται στα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και λίπους που επιβραδύνουν την πέψη και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
4. Μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο. Όντας πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά και γεμάτο γεύση, το τυρί όπως το χαλούμι μας βοηθά να μας κρατά χορτάτους και πιο ικανοποιημένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι δυνατές γεύσεις του χαλουμιού σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσετε πολύ για να πετύχετε ένα γεμάτο γεύση πιάτο.
5. Ένα χρήσιμο υποκατάστατο κρέατος. Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το χαλούμι αποτελεί μια πολύτιμη διατροφική ένταξη, ειδικά για όσους ακολουθούν γαλακτο-χορτοφαγική διατροφή. Αν και, να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλα τα τυριά χαλούμι φιλικά προς χορτοφάγους, μερικά παράγονται με πυτιά ζωικής προέλευσης, γι’ αυτό ελέγξτε τις ετικέτες. Η υφή και οι μαγειρικές ιδιότητες του χαλουμιού, το καθιστούν επίσης έναν εύκολο τρόπο αντικατάστασης του κρέατος σε πιάτα όπως τα μπιφτέκια και τα κεμπάπ.
Είναι ασφαλές για όλους το χαλούμι;
Όντας γαλακτοκομικό προϊόν όσοι είναι αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί στο γάλα πρέπει να αποφεύγουν το χαλούμι. Επίσης δεν είναι κατάλληλο για vegans, Διατροφικά, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών τύπων χαλουμιού. Εάν είστε ευαίσθητοι στη λακτόζη, μπορεί να βρείτε το χαλούμι από πρόβειο ή κατσικίσιο πιο εύκολο στην πέψη – μιλήστε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας εάν ανησυχείτε για τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες.
Το χαλούμι είναι πλούσιο σε αλάτι, οπότε αν σας έχουν συμβουλεύσει να προσέχετε την πρόσληψη αλατιού σας, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Ορισμένα σούπερ μάρκετ προσφέρουν ένα «ελαφρύ χαλούμι» το οποίο έχει μειωμένη περιεκτικότητα σε λίπος, αλλά τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και αλατιού μπορεί να είναι ακόμα υψηλά. Αξίζει πάντα να ελέγχετε τις ετικέτες για τις διατροφικές πληροφορίες, ώστε να μπορείτε να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή.