Φανταστείτε ένα ρόφημα που όχι μόνο σας δροσίζει μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, αλλά προσφέρει επίσης μια έκρηξη γεύσης και πολλά οφέλη για την υγεία! Μιλάμε για το καρυκευμένο βουτυρόγαλα ή ευρύτερα γνωστό ως masala chaas, ένα δροσιστικό και θρεπτικό ρόφημα που είναι επίσης ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό πεπτικό βοήθημα. Με το μοναδικό του μείγμα μπαχαρικών, βοτάνων και πικάντικο βουτυρόγαλα, αυτό το ρόφημα δεν είναι απλώς μια απόλαυση για τους γευστικούς σας κάλυκες, αλλά και τονωτικό για το σώμα και το μυαλό σας. Έτσι, είτε ψάχνετε για μια νόστιμη και υγιεινή εναλλακτική λύση στα ζαχαρούχα ποτά είτε απλά θέλετε να εξερευνήσετε νέες γεύσεις, το καρυκευμένο βουτυρόγαλα είναι το τέλειο ρόφημα για εσάς.
Μπορείτε να απολαύσετε βουτυρόγαλα με καρυκεύματα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Φτιάχνεται συνδυάζοντας βουτυρόγαλα με διάφορα μπαχαρικά για να δημιουργήσετε ένα γευστικό και χορταστικό ρόφημα. Είναι ένα δημοφιλές ποτό σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ινδία, όπου είναι γνωστό ως “lassi”.
Οφέλη από καρυκευμένο βουτυρόγαλα ή chaas
Το καρυκευμένο βουτυρόγαλα ή το masala chaas έρχεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Scientific Research and Management, το βουτυρόγαλα είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμινών, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή. Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στο βουτυρόγαλα, όπως το κύμινο, ο κόλιανδρος και το μαύρο πιπέρι, είναι γνωστά για τις πεπτικές τους ιδιότητες, βοηθώντας στη βελτίωση της πέψης και στην ανακούφιση από το φούσκωμα και τη δυσπεψία.
Το καρυκευμένο βουτυρόγαλα είναι επίσης ένα ρόφημα χαμηλών θερμίδων , καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους. Επιπλέον, τα φρέσκα βότανα όπως η μέντα και ο κόλιανδρος που χρησιμοποιούνται στη συνταγή είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας αυτό το ρόφημα ακόμη πιο ευεργετικό για τη συνολική υγεία και ευεξία.
Πώς να φτιάξετε βουτυρόγαλα με καρυκεύματα;
Συστατικά:
- 2 φλιτζάνια βουτυρόγαλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι σε σκόνη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο τσίλι σε σκόνη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μέντας
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
Μέθοδος:
1. Ξεκινήστε μαζεύοντας όλα τα απαραίτητα υλικά. Βεβαιωθείτε ότι το βουτυρόγαλα είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε τη σκόνη κύμινου, τη σκόνη κόλιανδρου, το μαύρο πιπέρι σε σκόνη, τη σκόνη κόκκινου τσίλι και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε με σύρμα το βουτυρόγαλα μέχρι να γίνει λείο και αφρώδες.
4. Προσθέστε το μείγμα μπαχαρικών στο βουτυρόγαλα και χτυπήστε ξανά για να ενωθούν.
5. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα φύλλα μέντας και κόλιανδρου και ανακατέψτε καλά.
6. Δοκιμάστε το καρυκευμένο βουτυρόγαλα και προσαρμόστε το καρύκευμα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο αλάτι ή μπαχαρικό εάν χρειάζεται.
7. Ψύξτε το καρυκευμένο βουτυρόγαλα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρετε.
8. Όταν είναι έτοιμο για σερβίρισμα, ανακατεύστε καλά το καρυκευμένο βουτυρόγαλα και ρίξτε το σε ποτήρια. Γαρνίρετε με ένα κλωνάρι μέντας ή φύλλα κόλιανδρου, αν θέλετε.