Όπως και οι άλλες βιταμίνες D, E και B12, η Κ είναι εξίσου σημαντική. Είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη πήξη του αίματος και την πρόληψη της υπερβολικής αιμορραγίας. Σε αντίθεση με πολλές άλλες βιταμίνες, η βιταμίνη Κ δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπλήρωμα διατροφής. Η βιταμίνη Κ είναι μια ομάδα βιταμινών στα πράσινα λαχανικά. Οι βιταμίνες Κ1 (φυτοναδιόνη) και Κ2 (μενακινόνη) είναι συνήθως διαθέσιμες με τη μορφή συμπληρωμάτων. Η ανεπάρκεια αυτού του ζωτικού θρεπτικού συστατικού μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας. Τι θα συμβεί εάν δεν συμπεριλάβετε αρκετή βιταμίνη Κ στη διατροφή σας;
Ο ρόλος της βιταμίνης Κ στον οργανισμό
Μια φυσική θεραπεία για την πήξη του αίματος, η βιταμίνη Κ έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Ο ουσιαστικός ρόλος της βιταμίνης Κ είναι για την επούλωση των πληγών, αναστρέφοντας τις βλαβερές επιδράσεις των φαρμάκων για την αραίωση του αίματος. Επιπλέον, χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη αιμορραγικών διαταραχών σε νεογνά που παρουσιάζουν αιμορραγική νόσο που προκαλείται λόγω απουσίας βιταμίνης Κ.
Η βιταμίνη Κ είναι επίσης απαραίτητη για την προαγωγή της υγείας των οστών. Μαζί με τη βιταμίνη D, η βιταμίνη Κ βοηθά στη δεσμευτική δράση του ασβεστίου που απαιτείται για την υγιή λειτουργία των οστών και των ούλων. Ενισχύει τη σκελετική δομή, αυξάνει την οστική πυκνότητα και μειώνει τις πιθανότητες κατάγματος όταν πρόκειται για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Βοηθά επίσης με επιτυχία στην οστεοπόρωση και την απώλεια οστικής μάζας. Σύμφωνα με μελέτες, αυτή η βιταμίνη εμποδίζει την ανοργανοποίηση στα αρτηριακά τοιχώματα και διατηρεί την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο, επιτρέποντας έτσι στην καρδιά να αντλεί το αίμα ομαλά σε όλο το σώμα, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς.
Επιπλέον, είναι επίσης απαραίτητο για την υγεία των δοντιών. Ενεργοποιεί την παραγωγή οστεοκαλσίνης που απαιτείται για την ανάπτυξη νέας οδοντίνης (ασβεστοποιημένος ιστός κάτω από το σμάλτο των δοντιών). Επίσης κάνει τα δόντια δυνατά από τη ρίζα και αποτρέπει την απώλεια ή τη φθορά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της μνήμης και στους ηλικιωμένους. Χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του κνησμού, που εμφανίζεται λόγω χολικής κίρρωσης, και επίσης είναι γνωστό ότι μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος σε άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης Κ
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες ανεξέλεγκτης αιμορραγίας. Αν και οι ανεπάρκειες βιταμίνης Κ σπάνια παρατηρούνται σε ενήλικες, είναι πολύ συχνές στα νεογέννητα βρέφη. Μία μόνο ένεση βιταμίνης Κ για νεογέννητα μπορεί να είναι χρήσιμη. Η βιταμίνη Κ χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της υπερβολικής δόσης του αραιωτικού αίματος Coumadin. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης σημαίνει ανακούφιση από μώλωπες, μικρούς θρόμβους αίματος κάτω από τα νύχια τους, αιμορραγία από την περιοχή όπου αφαιρείται ο ομφάλιος λώρος, αιμορραγία στο δέρμα, τη μύτη και το γαστρεντερικό σωλήνα και ξαφνική αιμορραγία στον εγκέφαλο, η οποία είναι θανατηφόρα.
Τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ
Τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης Κ περιλαμβάνουν σπανάκι, σπαράγγια, μπρόκολο, όσπρια όπως σόγια, αυγά, φράουλες, μπάμιες, λάχανο, δαμάσκηνα, μαϊντανός, σόγια, κολοκύθα, ακτινίδιο, αβοκάντο, μύρτιλο, μαϊντανός, μαρούλι, κουνουπίδι, τυρί, γάλα και γιαούρτι.