H βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο, με πλειοτροπικές λειτουργίες που σχετίζονται με την ικανότητά της να δίνει ηλεκτρόνια. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και συμπαράγοντας για μια οικογένεια βιοσυνθετικών και γονιδιακών ρυθμιστικών ενζύμων. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην άμυνα του ανοσοποιητικού υποστηρίζοντας διάφορες κυτταρικές λειτουργίες τόσο του έμφυτου όσο και του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C υποστηρίζει τη λειτουργία του επιθηλιακού φραγμού έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών και προάγει τη δράση σάρωσης των οξειδωτικών του δέρματος, προστατεύοντας έτσι δυνητικά από το περιβαλλοντικό οξειδωτικό στρες. Συσσωρεύεται επίσης σε φαγοκυτταρικά κύτταρα, όπως τα ουδετερόφιλα, και μπορεί να ενισχύσει τη χημειοταξία, τη φαγοκυττάρωση, τη δημιουργία αντιδραστικών ειδών οξυγόνου και τελικά τη μικροβιακή θανάτωση.
Η βιταμίνη C, χρειάζεται επίσης για την απόπτωση και την κάθαρση των εξαντλημένων ουδετερόφιλων από τις θέσεις μόλυνσης από μακροφάγα, μειώνοντας έτσι τη νέκρωση/ΝΕΤόνωση και την πιθανή βλάβη των ιστών. Ο ρόλος της βιταμίνης C στα λεμφοκύτταρα είναι λιγότερο σαφής, αλλά έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διαφοροποίηση και τον πολλαπλασιασμό των Β- και Τ-κυττάρων, πιθανότατα λόγω των γονιδιακών ρυθμιστικών της επιδράσεων. Η ανεπάρκεια βιταμίνης C οδηγεί σε εξασθενημένη ανοσία και μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Με τη σειρά τους, οι λοιμώξεις επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα βιταμίνης C λόγω της ενισχυμένης φλεγμονής και των μεταβολικών απαιτήσεων. Επιπλέον, η συμπλήρωση με βιταμίνη C φαίνεται ότι μπορεί να προλαμβάνει και να θεραπεύει αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις.
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λάιμ, τα μανταρίνια και τα γκρέιπφρουτ είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Είναι απλό να ενσωματώσετε τη βιταμίνη C στην καθημερινότητά σας. Τα περισσότερα εσπεριδοειδή έχουν σημαντικές ποσότητες αυτής της βιταμίνης.
Παλακ
Το Palak έχει πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνες. Έχει υψηλά επίπεδα καροτενοειδών και βιταμίνης C, ενισχύοντας δυνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα για την καταπολέμηση ασθενειών.
Σπανάκι
Επιπλέον, ο σίδηρος του σπανακιού βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα του σώματός σας—γεμάτη με αντιοξειδωτικά και βήτα-καροτίνη, η οποία τροφοδοτεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι κατάλληλο για τους πνεύμονες και η κατανάλωση του toor dal παρέχει βιταμίνη Α, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που διατηρεί τη θεραπευτική δύναμη.
Ακτινίδια
Τα ακτινίδια περιέχουν κρίσιμα μέταλλα όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, βιταμίνη Κ και βιταμίνη C. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Το ακτινίδιο περιέχει υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C, βελτιώνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Κάθε μπουκιά αυτού του λαμπερού φρούτου περιέχει ένα κύμα θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Γκι
Το Ghee είναι πλούσιο σε κρίσιμες λιποδιαλυτές βιταμίνες D, K, E και A, οι οποίες ενισχύουν τις δραστηριότητες του σώματός μας, ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό.
Ιχθυέλαιο
Ταυτόχρονα, τα ιχθυέλαια (σολομός, τόνος, σκουμπρί) εμπλουτισμένα με Ωμέγα 3 βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων.