Διατροφή

Veggies: Τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά που πρέπει να είναι μέρος της διατροφής σας

Veggies: Τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά που πρέπει να είναι μέρος της διατροφής σας
Veggies: Τα λαχανικά είναι ένα κρίσιμο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η διατήρηση της υγείας και η αποφυγή προβλημάτων υγείας απαιτεί να τρώμε μια ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Τα λαχανικά είναι ένα κρίσιμο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη για να διαλέξετε, και πολλά δεν έχουν καν διατροφικές πληροφορίες. Πώς μπορείτε λοιπόν να προσδιορίσετε ποια λαχανικά είναι τα πιο υγιεινά; Για να σας βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε τις κορυφαίες συστάσεις από διατροφολόγους και αξιόπιστες πηγές πληροφοριών για την υγεία.


Ακολουθούν τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά, σύμφωνα με διάφορους ειδικούς και ιστότοπους υγείας.

  • Σπανάκι: Αυτό είναι το καλύτερο λαχανικό και να γιατί: «Αυτό συμβαίνει επειδή 1 φλιτζάνι (30 γραμμάρια) ωμό σπανάκι έχει μόλις 7 θερμίδες ενώ εξακολουθεί να παρέχει το 16% της Ημερήσιας Αξίας (DV) για βιταμίνη Α και το 120% του DV για τη βιταμίνη Κ». Τα αντιοξειδωτικά, τα οποία προσφέρει επίσης το σπανάκι, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών. Σύμφωνα με μια μελέτη, το σπανάκι και άλλα σκούρα φυλλώδη λαχανικά έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη και λουτεΐνη, δύο αντιοξειδωτικά που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με μια διαφορετική μελέτη, το σπανάκι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, κάτι που είναι καλό για την καρδιά.
  • Νεροκάρδαμο: Το νεροκάρδαμο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά ανά θερμίδα. Εάν τρώτε αυτό το πράσινο ωμό, περισσότερη βιταμίνη C θα παραμείνει στο σώμα σας. Εκτός από τη βιταμίνη C, το κάρδαμο είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, πρόδρομο της βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, καθώς και βιταμίνη Κ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και την οστική πυκνότητα. Τα αντιοξειδωτικά στο νεροκάρδαμο είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα αντιοξειδωτικά του νεροκάρδαμου εμποδίζουν την καταστροφή του DNA, του γενετικού υλικού του κυττάρου.
  • Μπρόκολο: Αυτό το πασίγνωστο σκούρο πράσινο λαχανικό, που μισούν πολύ τα παιδιά, είναι μια διατροφική δύναμη, γεμάτη σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο. Έχει ανασταλτική δράση στα κακοήθη κύτταρα καθώς είναι άφθονο σε φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, ασβέστιο, βιταμίνες Α και C και πολλά άλλα. Το μπρόκολο είναι ένα σταυρανθές λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορεί να προστατεύσει από επιβλαβείς ιατρικές ασθένειες. Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν γλυκοζινολικά, τα οποία είναι φυτοχημικά που περιέχουν θείο.

  • Καρότα: Έχετε ακούσει ποτέ ότι τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια σας; Τα καρότα είναι γεμάτα φυτοχημικά, όπως η βήτα-καροτίνη, που το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην όραση — ειδικά τη νύχτα. Επίσης, μελέτες συνδέουν την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτίνες, όπως τα καρότα, με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Κάλιο, βιταμίνη Κ και βιταμίνη C υπάρχουν όλα στα καρότα. Μπορείτε επίσης να ικανοποιήσετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε φυτικές ίνες τρώγοντας καρότα. Η υψηλότερη αυτοαναφερόμενη πρόσληψη καρότων συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients το 2020.
  • Πράσινα παντζάρια: Ενώ τα παντζάρια από μόνα τους είναι απίστευτα υγιεινά, μην απορρίπτετε τις φυλλώδεις πράσινες κορυφές τους! Οι βρώσιμες φυλλώδεις άκρες των παντζαριών είναι γεμάτες με βιταμίνη Κ, η οποία έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα πράσινα παντζάρια, η φυλλώδης κορυφή του φυτού παντζαριού, έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από την ίδια τη ρίζα. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή Β-καροτίνη και λουτεΐνη, βιταμίνες Α, C και Κ και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.