Διατροφή

Vegan χορτοφαγική διατροφή: Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Vegan χορτοφαγική διατροφή: Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου
Vegan χορτοφαγική διατροφή: Τα ευρήματα νέας μελέτης, που περιλαμβάνει περισσότερους από 470.000 ανθρώπους, ενισχύουν την υπόθεση ότι οι δίαιτες χωρίς κρέας και χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέας συνδέονται με χαμηλότερους κινδύνους καρκίνου.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν κρέας, ή τουλάχιστον το κάνουν με μέτρο, μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για μερικούς από τους πιο κοινούς καρκίνους, σύμφωνα με μια νέα, μεγάλη μελέτη. Βρετανοί ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι οι χορτοφαγικές/βίγκαν δίαιτες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, τα ευρήματα, που βασίζονται σε περισσότερους από 470.000 ανθρώπους, ενισχύουν την υπόθεση ότι οι δίαιτες χωρίς κρέας και χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέας συνδέονται τουλάχιστον με χαμηλότερους κινδύνους καρκίνου. Η σχέση ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Cody Watling, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.


Ένα από τα ευρήματα της μελέτης ενίσχυσε αυτό που έχει δείξει προηγούμενη έρευνα: Λιγότερο κρέας σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα άτομα που ακολουθούσαν μια δίαιτα με μικρή κατανάλωση κρέατος (5 ή λιγότερες μερίδες κόκκινου κρέατος ή πουλερικών την εβδομάδα) είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν κρέας πιο συχνά. «Γνωρίζουμε από προηγούμενα στοιχεία ότι η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Watling. Την ίδια ώρα, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ήδη συμβουλεύουν τους ανθρώπους να περιορίσουν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας για να περιορίσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Με δύο άλλους κοινούς καρκίνους — του μαστού και του προστάτη — οι πιθανές επίδρασης της διατροφής ήταν λιγότερο σαφείς. Η ομάδα του Watling διαπίστωσε ότι μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή φαινόταν προστατευτική έναντι του καρκίνου του μαστού, αλλά μόνο μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Ο κίνδυνος νόσου ήταν 18% χαμηλότερος, σε σύγκριση με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα. Αλλά όταν οι ερευνητές έκαναν μια βαθύτερη ανάλυση, η σχέση εξηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το χαμηλότερο σωματικό βάρος των χορτοφάγων γυναικών. (Το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος μετά την εμμηνόπαυση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού — πιθανώς επειδή ο λιπώδης ιστός παράγει οιστρογόνα, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.). Εάν η χορτοφαγία μειώνει το βάρος των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, τότε θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που ήταν χορτοφάγοι/βίγκαν ή έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας: Σε σύγκριση με τους άνδρες που έτρωγαν συχνά κρέας, ο κίνδυνος της νόσου ήταν 20% έως 31% χαμηλότερος. Ο Watling εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το εύρημα: Δεν υπάρχουν διατροφικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τον χαμηλότερο κίνδυνο μεταξύ των ανδρών που ακολουθούν δίαιτες χωρίς κρέας, ανέφερε.